Verlaten hotel nieuwe thuisbasis vluchtelingen

city plaza hotal_atheneZeven jaar stond het leeg vanwege de crisis, maar sinds een maand heeft het City Plaza Hotel in Athene weer nieuwe bewoners. In het driesterrenhotel wonen nu ongeveer 400 vluchtelingen.

Een solidariteitsbeweging van tientallen activisten bezette het hotel met 110 kamers in het centrum van Athene. Ze willen er een kleine samenleving opbouwen, waar de vluchtelingen weer een enigszins  normaal leven kunnen leiden.

In het hotel gelden strenge regels: alcohol en drugs zijn verboden en de bewoners moeten zelf hun kamer schoonhouden en helpen in de keuken. Ook contact met mensensmokkelaars is niet toegestaan. Artsen, psychologen en onderwijzers onder de vluchtelingen; wie zijn steentje kan bijdragen, wordt aan het werk gezet. Er is een schooltje voor de kinderen en worden er (taal)cursussen georganiseerd voor volwassenen.

Het gekraakte hotel wordt gerund door vrijwilligers, sympathisanten steunen het project met donaties van geld en spullen. Zelfs de Griekse regering lijkt sympathie voor het initiatief te hebben. Tot dusver is er nog geen poging gedaan om het hotel te ontruimen.

De eigenaresse van het hotel is minder blij met de situatie. Ze zag haar hotel in waarde dalen van tien naar vijf miljoen euro en een potentiële koper haakte af. “Ondertussen betaal ik nog steeds belastingen en heb ik schulden. Maar ik heb geen hotel”, zegt ze tegen Nieuwsuur. Via de rechter hoopt ze haar gelijk te krijgen.

Volgens onderzoek van de activisten van Solidarity2refugees telt Athene minstens 4000 leegstaande openbare gebouwen. Ze hopen dat de Griekse regering en de lokale bevolking geïnspireerd raken door het City Plaza Hotel-project.

 

3 Responses to Verlaten hotel nieuwe thuisbasis vluchtelingen

  1. […] Verlaten hotel nieuwe thuisbasis vluchtelingen […]

  2. […] Verlaten hotel nieuwe thuisbasis vluchtelingen […]

  3. […] Verlaten hotel nieuwe thuisbasis vluchtelingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: