Griekenland vergrijst in rap tempo

 

Door dalende geboortecijfers en stijgende levensverwachting vergrijst Griekenland in rap tempo. In 2050 zal het aantal 65-plussers verdubbeld zijn ten opzichte van 2000. Dat komt erop neer dat ruim 32% van de Griekse bevolking dan ouder is dan 65 jaar.

Het geboortecijfer in Griekenland neemt al zo’n dertig jaar af. Door de economische crisis is het voor Grieken steeds moeilijker om een gezin te stichten en te onderhouden. Ze kunnen het niet betalen.

Het Griekse vruchtbaarheidscijfer is een van de laagste in de wereld. De gemiddelde vrouw in Griekenland krijgt 1,3 kinderen, terwijl er volgens statistieken 2,1 kinderen nodig zijn voor het niveau waarop de bevolking zichzelf op den duur kan vervangen.

Door de afname van de potentiële beroepsbevolking en de stijgende werkloosheid komt het Griekse pensioenstelsel steeds verder onder druk te staan. De harde bezuinigingen en hervormingen van de pensioenen maken het leven van Griekse gepensioneerden erg moeilijk.

“We zijn recht naar de armoedegrens gestuurd”, zegt Gerasimos, die ruim veertig jaar heeft gewerkt en nu een mager pensioentje heeft. “Er is al twaalf keer gesneden in de pensioenen en nu worden ze opnieuw verlaagd. Door al die bezuinigingen krijg ik nu 453 euro per maand. We leven van dag tot dag.”

Advertenties

2 Responses to Griekenland vergrijst in rap tempo

  1. […] Griekenland vergrijst in rap tempo […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: