Bedrag boven 500 euro betalen? Pinnen verplicht

500_euro Bedragen boven de 500 euro mogen in Griekenland vanaf 1 juli niet meer contant worden betaald. Het Griekse parlement buigt zich binnenkort over dit wetsvoorstel.

Nu ligt de grens voor cash betalingen nog op 1500 euro, maar die moet dus fors omlaag naar 500 euro. Voor bedrijven wordt de grens nog lager: alle onderlinge transacties boven de 50 euro moeten via een bankoverschrijving worden gedaan, meldt de krant Kathimerini.

De nieuwe regels zijn bedoeld om elektronisch betalen een impuls te geven, maar ook om de grootschalige belastingontduiking in Griekenland tegen te gaan. Veel Grieken betalen met contant geld om hun uitgaven verborgen te houden voor de fiscus.

Wie in Griekenland minder dan 9000 euro per jaar verdient, is vrijgesteld van inkomstenbelasting. Om gesjoemel te voorkomen, moeten Grieken voortaan verplicht een administratie bijhouden van minstens 10 procent van hun totale jaarlijkse uitgaven. Bijvoorbeeld via afschriften van pin- en creditcardbetalingen.

In Griekenland wordt nog relatief vaak betaald met contant geld. Afgelopen zomer – toen de Griekse banken voor drie weken hun deuren sloten – was er een enorme stijging in het aantal aanvragen voor een bankpas. De passen werden vooral aangevraagd door ouderen. Alpha Bank verstrekte in juli 220.000 nieuwe bankpassen; meer dan er in heel 2014 werden verstuurd.

Advertenties

3 Responses to Bedrag boven 500 euro betalen? Pinnen verplicht

  1. […] Bedrag boven 500 euro? Pinnen verplicht […]

  2. Rob Alberts schreef:

    Tja, hier praat men over het afschaffen van het biljet van 500 Euro.
    Ik kan mij er wel iets bij voorstellen.

    Vriendelijke groet,

  3. […] ministerie van Financiën kwam een jaar geleden al met een plan om het opnemen van contant geld aan banden te leggen. De Griekse overheid loopt jaarlijks 15 tot 20 miljard euro aan belastinginkomsten mis door fraude. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: