Graf van Aristoteles mogelijk gevonden

graf_aristotelesDe kans is groot dat archeologen het graf van de Griekse filosoof Aristoteles hebben gevonden op archeologische site van Stageira, aan de oostelijke kant van het schiereiland Chalkidiki.

Dat maakte archeoloog Kostas Sismanides bekend bij het Aristotle 2400 Years World Congress in Thessaloniki. Hij heeft twintig jaar gewerkt aan opgravingen in Stageira en baseerde zich op bronnen uit het oude Griekenland. “Harde bewijzen heb ik niet, maar alles wijst er wel op dat het om zijn graf gaat. Van de locatie van de tombe tot de periode waarin die is opgericht”, zei Sismanides tegen de Griekse staatsomroep ERT.

Het gaat om een hoefijzervormig gebouw met een marmeren vloer, dat in het centrum van de oud-Griekse stad Stageira stond. Het graf had een koepel van ongeveer tien meter hoog. Een pad leidde mensen die eer wilden bewijzen aan de filosoof naar de ingang van de graftombe.

Buiten de graftombe bevond zich een altaar. Ook vonden de archeologen aardewerk uit de koninklijke pottenbakkerijen en vijftig munten die stammen uit de tijd van Alexander de Grote. Het graf werd verwoest door de Byzantijnen, die er een vierkante toren bovenop bouwden.

Aristoteles werd in 384 voor Christus geboren in Stageira en wordt (samen met Socrates en Plato) beschouwd als een van de invloedrijkste klassieke filosofen in de westerse traditie. Zijn werk gaat over wiskunde, biologie, kunst, ethiek, logica en politiek. Ook was Aristoteles privéleraar van Alexander de Grote.

In 322 voor Christus overleed de filosoof in de Zuid-Griekse havenstad Chalkis. De inwoners van Stageira zouden Aristoteles na zijn dood hebben overgebracht naar zijn geboorteplaats en zijn as hebben bijgezet in het hoefijzervormige gebouw.

Animatie over Aristoteles:

Advertenties

4 Responses to Graf van Aristoteles mogelijk gevonden

  1. Rijnbrand Stolts schreef:

    Het graf van Darwin vind ik interessanter: http://darwin200.nl/

  2. […] Graf van Aristoteles mogelijk gevonden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: