Griekenland krijgt geld en schuldverlichting

puzzelstuk euroNa een vergadering van elf uur hebben de ministers van Financiën van de Eurogroep afgesproken dat Griekenland een nieuw deel van de miljarden uit het steunpakket krijgt. Ook krijgt het land hulp bij het betaalbaar maken en houden van zijn enorme schuldenberg.

Griekenland ontvangt 10,3 miljard euro uit het vorig jaar toegezegde leningenprogramma. De betaling van dit bedrag komt in delen. Als de nationale parlementen van de eurolanden akkoord gaan, krijgt Griekenland in de tweede helft van juni 7,5 miljard euro. Met dit geld kunnen de Grieken 3,5 miljard euro aan leningen aflossen aan onder meer het IMF.

De rest van de 10,3 miljard euro wordt na de zomer uitbetaald als aan een aantal voorwaarden is voldaan. “Dit betekent dat het programma weer terug is op schema. We boeken vooruitgang“, aldus Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De eurolanden zegden Griekenland ook schuldverlichting toe. Dat zou op korte termijn en na het einde van het huidige steunprogramma, in 2018 moeten gebeuren. Als het nodig is, beloofden de eurolanden ook op de lange termijn te helpen bij het betaalbaar maken en houden van de Griekse schuld.

Schuldverlichting was onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op de agenda gezet. Het fonds draagt nu niet bij aan het Griekse programma en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting. Dit zorgde voor onenigheid tussen het IMF en de eurolanden.

5 Responses to Griekenland krijgt geld en schuldverlichting

  1. Rob Alberts schreef:

    Fijn dat het gesteggel eindelijk een positieve kant opgaat.

    Vriendelijke groet,

  2. […] Griekenland krijgt geld en schuldverlichting […]

  3. […] Het IMF draagt nu niet bij aan het Griekse programma en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting voor Griekenland. De meeste eurolanden, Duitsland voorop, voelen daar helemaal niets voor. Wel kwamen ze overeen dat Griekenland na afloop van het huidige steunprogramma in 2018 schuldverlichting krijgt. […]

  4. […] Het IMF draagt nu niet bij aan het derde Griekse steunprogramma en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting voor Griekenland. De meeste eurolanden, Duitsland voorop, voelen daar helemaal niets voor. Wel kwamen ze overeen dat Griekenland na afloop van het huidige steunprogramma in 2018 schuldverlichting krijgt. […]

  5. […] mei beloofden de eurolanden nog dat de Grieken op korte termijn schuldverlichting zouden krijgen als de opgelegde hervormingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: