Ontmanteling kamp Idomeni verloopt rustig

ontruiming_idomeniIn alle vroegte is vanmorgen begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Idomeni. Duizenden vluchtelingen verblijven al maanden in tenten en treinstellen in het niet-officiële kamp aan de Grieks-Macedonische grens.

Er werden graafmachines ingezet om de tenten af te breken. Ongeveer 8400 vluchtelingen worden overgebracht naar kampen met betere voorzieningen in de buurt van Thessaloniki. De politie, bijgestaan door een helikopter die over het kamp vliegt, spoorde hen aan om in bussen te stappen.

Voor de operatie zijn enkele honderden agenten ingezet. Volgens een Griekse regeringswoordvoerder zal de politie geen geweld gebruiken. De ontruiming is rustig verlopen, de meeste mensen vertrokken vrijwillig uit het kamp. De pers werd op afstand gehouden.

Er zijn inmiddels 42 bussen met ongeveer 2000 mensen vertrokken. De ontmanteling van het kamp bij Idomeni duurt naar verwachting een week tot tien dagen.

Griekenland was oorspronkelijk van plan het kamp al in mei op te heffen. De Raad van Europa, een Europese mensenrechtenorganisatie, deed onlangs een oproep om het geïmproviseerde kamp te sluiten als de slechte leefomstandigheden niet zouden verbeteren.

Advertenties

4 Responses to Ontmanteling kamp Idomeni verloopt rustig

  1. […] Ontmanteling kamp Idomeni verloopt rustig […]

  2. […] minister van Migratie Yiannis Mouzalas zal Elliniko op termijn worden gesloten, net als eerder met het kamp in Idomeni gebeurde. “De omstandigheden zijn niet goed en voldoen niet aan de voorwaarden die we voor […]

  3. […] als twee weken geleden bij de ontruiming van het grote kamp bij Idomeni zette de politie de omgeving ruim af. Een aantal van de ruim 8000 bewoners wilde toen niet […]

  4. […] De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de vermeende misstanden aangekaart bij de Griekse overheid.  Griekenland heeft verschillende officiële kampen opgezet nadat het illegale kamp bij de grens in Idomeni werd ontruimd. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: