Weer nieuwe besparingen en hogere belasting

spaarvarken_riemIn aanloop naar een belangrijke vergadering van de eurozone heeft het Griekse parlement opnieuw een pakket omstreden besparingsmaatregelen aangenomen.

Het pakket maakt onderdeel uit van de belofte van Griekenland aan de internationale schuldeisers om 5,4 miljard euro te bezuinigen. De maatregelen bestaan onder andere uit hogere accijnzen op alcohol, tabak en brandstoffen. Ook onroerend goed, internet en televisie worden extra belast. De BTW stijgt van 23 naar 24 procent.

Het parlement ging ook akkoord met het noodmechanisme, dat zijn extra bezuinigingen die automatisch in werking treden als Griekenland de door de geldschieters geëiste doelen niet haalt.

152 van de 153 leden in de coalitie van premier Tsipras stemden in met de plannen. De oppositie stemde met 145 tegen. Syriza-politica Vasiliki Katrivanou sprak zich uit tegen de maatregelen en is later afgetreden.

Premier Tsipras zei dat Griekenland zich aan de gemaakte afspraken heeft gehouden en dat de andere partijen dat nu ook moeten doen.

De eurogroep komt op 24 mei opnieuw bijeen om te praten over de noodsteun aan Griekenland. Over twee maanden moet 3,5 miljard euro aan leningen worden afgelost aan onder meer het IMF. Daarvoor heeft Athene dringend geld nodig. De gesprekken slepen al maanden voort, mede omdat de EU en het IMF het niet met elkaar eens zijn.

Eerder deze maand gaf het Griekse parlement al groen licht voor hervormingen van het pensioenstelsel en de inkomstenbelasting.

Advertenties

One Response to Weer nieuwe besparingen en hogere belasting

  1. […] Weer nieuwe besparingen en hogere belasting […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: