Rechter: Syriër hoeft niet terug naar Turkije

on_veiligEen Syrische vluchteling mag niet vanuit Griekenland worden teruggestuurd naar Turkije, omdat het een ‘onveilig land’ is. De beroepscommissie van de Griekse asieldienst op Lesbos heeft zijn uitwijzing tegengehouden.

De Britse krant The Guardian zou inzage in de stukken van de commissie hebben gehad. Volgens de krant luidde de conclusie dat ‘de tijdelijke bescherming die Turkije kan bieden aan de aanvrager, als zijnde een Syrische burger, hem niet de rechten biedt die hij volgens de Conventie van Genève zou moeten hebben’.

De Syriër, die op Lesbos arriveerde, mag nu in Griekenland blijven tot zijn beroep definitief is behandeld. Dit kan nog wel enkele maanden duren.

De man had beroep aangetekend tegen zijn asielafwijzing. Hij was een van de eerste Syriërs die op een lijst werd gezet om volgens de migranten-deal tussen de EU en Turkije teruggestuurd te worden. Sinds het akkoord zijn 441 mensen teruggestuurd naar Turkije, geen van hen kwam uit Syrië.

De uitspraak van de beroepscommissie kan de deal tussen de Europese Unie en Turkije in gevaar brengen. Maar volgens het Griekse ministerie van Migratie heeft de rechter alleen een uitspraak in een individueel geval gedaan.Migratie-minister Yannis Mouzalas zegt dat de uitspraak ingaat tegen alle richtlijnen van de VN. “Ik begrijp niet hoe zij tot dit oordeel zijn gekomen.”

Amnesty International noemde het oordeel van de beroepscommissie het enige juiste omdat Turkije immers niet voldoende bescherming biedt aan mensen op de vlucht. “Ze hebben er geen toegang tot de arbeidsmarkt, tot gezondheidszorg of een familieleven”, zei aldus woordvoerder Giorgos Kosmopoulos tegenover de BBC.

Op Lesbos werden 174 asielverzoeken in behandeling genomen, waarvan er honderd werden toegekend. De 74 vluchtelingen wiens verzoek werd afgewezen, gingen in beroep.

Advertenties

2 Responses to Rechter: Syriër hoeft niet terug naar Turkije

  1. Rob Alberts schreef:

    Heet dat gerechtigheid?

    Vriendelijke groet,

  2. […] Rechter: Syriër hoeft niet terug naar Turkije […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: