EU-plan: Griekse eilanden als vluchtelingenkamp

idomeni_kampDe Europese Unie werkt in het geheim al enige tijd aan een alternatief plan voor de vluchtelingendeal met Turkije. Het Europese plan B richt zich volledig op Griekenland.

In het uitgelekte plan staat dat de Griekse eilanden een semi-permanent vluchtelingenkamp worden, zoals de noodkampen in Jordanië en Libanon.

Griekenland handelt de asielaanvragen af en wie niet toegelaten wordt, moet direct terug naar het land van herkomst. De bootverbindingen tussen de eilanden en het vasteland moeten worden opgeschort. Om Griekenland tegemoet te komen, zou de aan Turkije beloofde zes miljard euro naar de Grieken gaan.

De Duitse krant Bild meldde dat gisteren op basis van een EU-minister die anoniem wil blijven. CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers bevestigt in een gesprek met BNR dat er al een tijdje wordt gewerkt aan een dergelijk alternatief plan. Hij pleit voor opvang in Griekenland omdat de EU niet afhankelijk kan zijn van Turkije.

“Je ziet nu al dat veel vluchtelingen geen asiel aan willen vragen in Griekenland. Daarom moet je veel meer focussen op opvang op de Griekse eilanden, waardoor ze minder geneigd zijn om de oversteek van Turkije te maken”, zegt Lenaers op BNR.

Binnen de EU bestaan grote zorgen of Turkije de gemaakte afspraken nog wel na zullen komen nu premier Davutoglu is opgestapt. Hij onderhandelde namens Turkije over de deal en was binnen de regering één van de belangrijkste voorstanders.

Het Europees parlement debatteert vandaag over het alternatieve plan.

9 Responses to EU-plan: Griekse eilanden als vluchtelingenkamp

 1. Alex schreef:

  Ik heb nooot begrepen waarom Griekenland is gepasseerd en een deal met de Turken is gesloten. Uitvoering van dit plan met de Grieken zorgt voor extra geld en werkgelegenheid voor de Grieken. Ook kan Grieknland ondersteunt worden met kennis en materieel vanuit Noord-Europese landen. Dit lijkt mij een plan waar Europa en Griekenland beiden alleen maar beter en sterker van kunnen worden.

 2. Maarten schreef:

  Eindelijk een verstandig plan. Doordat veel toeristen Griekse eilanden als bijv. Lesbos (ten onrechte, maar dat terzijde) mijden staan daar véél hotelkamers en vakantie-appartementen leeg. Heel geschikt voor humane opvang van vluchtelingen. Laat de EU geen geld aan Turkije geven, maar aan Griekenland zodat de eilanden tóch inkomsten hebben door anders leegstaande accommodaties ter beschikking te stellen én vluchtelingen goed gehuisvest kunnen worden.
  En laten we met onmiddellijke ingang kampen die op gevangenissen lijken als in Moria sluiten.

 3. chris de gruyter schreef:

  Of dit een goed plan is laat ik in het midden.
  Die eilanden leven wel voor 90% van het toerisme, zijn kleine bergachtige plaatsen met weinig vlakke gebieden om kampen neer te zetten. En de bootverbindingen tss de eilanden en het vaste land opschorten??? Hoe denken ze dat er allerlei producten (zoals vb pampers,toiletpapier,voedingsmiddelen,kleding enz) op de eilanden geraken. Meestal per boot! Een beter idee is om de vluchtelingen op het vaste land in Griekenland op te vangen.

  • Natascha schreef:

   Precies wat ook bij mij opkwam. Als er semi-permanente vluchtelingenkampen op de eilanden komen, kan er een streep door het toerisme worden gezet. Een enorme strop voor de bevolking.

   • Maarten schreef:

    Die strop heeft de bevolking nu ook al. Er komen nauwelijks toeristen meer op bijv. Lesbos. Een ramp voor de bevolking daar! De sterk verminderde inkomsten uit toerisme kunnen dan gecompenseerd worden door EU-betalingen aan de Grieken die hotelkamers en appartementen beschikbaar stellen voor de vluchtelingen! Anders staan ze toch maar leeg…
    Dus geen kampen maar gewoon onderdak bieden in bestaande accommodaties.

 4. Alex schreef:

  Toeristen komen alleen in de zomer, vluchtelingen zijn er het hele jaar. Dus een goede aanvulling op het gebrek aan werk in met name de winter.

 5. Elma schreef:

  Dat er nauwelijks toeristen komen is niet waar, het is redelijk druk met vogelaars op het moment.
  Ik ben er niet zo zeker van dat de hoteleigenaren staan te springen om vluchtelingen te herbergen in hun vaak prachtige kamers, we weten zo langzamerhand wel hoe de opvangplaatsen/hotspots er uit zien.

 6. Martijn schreef:

  De EU “werkt” al enige tijd in het geheim…….etc….alternatief plan…uitgelekt…
  Vreemd toch dat steeds minder EU burgers zich nog betrokken, laat staan serieus genomen voelen bij het Grande Cirque d’EU onder leiding van opper-spreekstalmeester Juncker, assistent Tusk, financieel wanbeheerder Draghi en de hele reutemeteut aan EU trawanten.
  Laten we Griekenland nog verder in de hoek drijven na de mislukte deal met Turkije. Laat EU nu de Griekse eilanden toewijzen aan de “vluchtelingen”. Is het Brusselse straatje schoongeveegd en ligt het probleem in het armlastige Griekenland.
  Martijn Wisman.

 7. […] EU-plan: Griekse eilanden als vluchtenlingenkamp […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: