Griekenland stemt in met nieuwe bezuinigingen

parlementHet Griekse parlement heeft ingestemd met omstreden hervormingen die geëist zijn door de Eurogroep om in aanmerking te komen voor nieuwe noodleningen. Het gaat om nieuwe bezuinigingsmaatregelen, waaronder een verhoging van de btw (van 23 naar 24 procent) en een verlaging van de pensioenen.

Alle 153 afgevaardigden van de coalitie stemden uiteindelijk voor de besparingsmaatregelen die 5,4 miljard euro moeten opleveren. Maar het debat in het Griekse parlement verliep rumoerig. Fractieleden van de extreemrechtse Gouden Dageraad strooiden met beledigingen naar ministers, die daar ook weer met met beledigingen op reageerden. Vervolgens werd het debat een uur geschorst.

Vooral premier Alexis Tsipras moest het ontgelden. Hij voerde jarenlang fel campagne tegen de door schuldeisers afgedwongen bezuinigingen, maar heeft volgens zijn tegenstanders als minister-president zijn ziel aan diezelfde geldschieters verkocht.

Ook buiten het parlement ging het er hard aan toe. Tienduizend Grieken gingen in Athene de straat op voor een vreedzaam protest tegen de nieuwe bezuinigingen. De demonstratie liep uit de hand toen een groep relschoppers slaags raakte met de politie. De politie, die werd bestookt met brandbommen en andere projectielen, zette traangas in. Er werden veertien mensen aangehouden: drie Grieken, drie Fransen, twee Zwitsers, vier Iraniërs, een Oostenrijker en een Cyprioot.

Morgen vergaderen de ministers van Financiën van de eurozone in een extra ingelaste bijeenkomst over verdere noodsteun aan Griekenland. Er wordt dan ook besproken of schuldverlichting nodig is om de Griekse schuldenlast draaglijk te houden.

Volgens het IMF is schuldverlichting noodzakelijk. Duitsland  wil daar niet van weten, al pleitte vice-kanselier Sigmar Gabriel ervoor te gaan praten over schuldverlichting. Het is volgens hem onzinnig om de eerste tekenen van economisch herstel in Griekenland de kop in te drukken met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

 

Advertenties

3 Responses to Griekenland stemt in met nieuwe bezuinigingen

  1. […] Griekenland stemt in met nieuwe bezuinigingen […]

  2. […] het Griekse parlement gisteren akkoord ging met een pakket nieuwe bezuinigingen, stemde de Eurogroep tevreden. Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem effent dat de weg, […]

  3. […] deze maand gaf het Griekse parlement al groen licht voor hervormingen van het pensioenstelsel en de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: