IMF wil snel gesprek over Griekse schuldhulp

schuldverlichtingIMF-directeur Christine Lagarde vindt dat de EU en Griekenland direct moeten beginnen met onderhandelingen over schuldverlichting voor de Grieken. Dat meldt zakenkrant  Financial Times op basis van een brief waarop het de hand heeft weten te leggen.

Afgelopen zomer kwamen de eurolanden een nieuw hulppakket voor Griekenland overeen van maximaal 86 miljard euro. Het Internationaal Monetair Fonds wil daar alleen aan bijdragen als Griekenland daadwerkelijk geholpen wordt zijn schuld op een houdbaar niveau te krijgen. Daarvoor is wat het IMF betreft schuldenverlichting een onmisbare stap.

Maar met name Duitsland wil nog niet over schuldhulp praten zolang nog met Griekenland onderhandeld wordt over verdere hervormingen en bezuinigingen. Volgens het IMF is de Griekse schuld van bijna 350 miljard euro onhoudbaar hoog.

In haar brief aan de eurogroep schrijft IMF-baas Lagarde dat de discussies over de financiële toekomst van Griekenland wat haar betreft daarom wél tegelijk moeten worden gevoerd. Lagarde zegt dat het onrealistisch is dat Griekenland zoveel kan bezuinigen als de EU wil. De onderhandelingen over drie miljard aan extra besparingen leiden nergens toe, meent ze. Ook noemt Lagarde zulke bezuinigingen ‘mogelijk contraproductief’.

Op 9 mei komt de eurogroep bijeen om verder te praten over  nieuwe bezuinigingen en hervormingen voor Griekenland en de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld.

5 Responses to IMF wil snel gesprek over Griekse schuldhulp

  1. […] het IMF is schuldverlichting noodzakelijk. Duitsland  wil daar niet van weten, al pleitte vice-kanselier Sigmar Gabriel ervoor te […]

  2. […] IMF wil snel gesprek over Griekse schuldhulp […]

  3. […] IMF wil snel gesprek over Griekse schuldhulp […]

  4. […] IMF wil snel gesprek over Griekse schuldhulp […]

  5. […] IMF en de eurolanden liggen al lange tijd met elkaar in de clinch over de afronding van het derde steunpakket van 86 miljard euro. Volgens zijn eigen regels mag het […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: