48-uursstaking tegen omstreden wetsontwerpen

staking-apergiaDe vakbonden voor de private en publieke sector hebben in Griekenland opgeroepen tot een algemene 48-uursstaking. De staking, die op 6 mei ingaat, is een protest tegen twee controversiële wetsontwerpen over de pensioenhervormingen en inkomstenbelasting.

De invloedrijke vakbond van de zeevaart PNO kondigde zelfs een staking aan van vier dagen. Tussen 06.00 uur op 6 mei en 06.00 uur op 10 mei blijven de ferry’s in de haven liggen. Dat betekent dat de Griekse eilanden niet per boot bereikbaar zijn.

Door de staking rijden er op 6 en 7 mei geen trams; metro’s  en treinen (ISAP) in Athene.  Treinpersoneel van TrainOSE staakt tot middernacht op 8 mei. Ook Griekse journalisten en personeel van het grootste energiebedrijf leggen de komende twee dagen het werk neer. Winkels, banken en andere bedrijven zijn gewoon open.

In het hele land staan protestbijeenkomsten gepland, in Athene wordt op 8 mei een grote betoging gehouden op het Klafthmonos-plein.

De beslissing van de vakbonden volgt op de aankondiging dat het Griekse parlement op 8 mei zal debatteren en stemmen over de twee omstreden wetsvoorstellen over pensioenkortingen en belastingverhogingen.

De voorstellen behelzen een korting op de hoogste pensioenen, een fusie van verschillende verzekeringen, een verhoging van de premies en de invoering van een nationaal pensioen van 384 euro per maand voor wie twintig jaar lang heeft gewerkt. Ook wordt er gestemd over een verhoging van de belasting voor midden- en hoge inkomens.

Advertenties

2 Responses to 48-uursstaking tegen omstreden wetsontwerpen

  1. Afke schreef:

    Wat een onzin deze staking!Gaan eindelijk de hogere pensioenen omlaag en de lagere omlaag …niet te snappen ..eigenbelang VAKBONDEN????

  2. […] 48-uursstaking tegen omstreden wetsontwerpen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: