Studie: Bailouts hielpen banken, geen Grieken

euro geldHet komt niet echt als een verrassing: uit een studie van de European School of Management and Technology (ESMT) blijkt dat het overgrote deel van de miljardenleningen aan Griekenland bij de Europese banken is beland.

Sinds 2010 heeft Griekenland meer dan 250 miljard euro aan hulpprogramma’s ontvangen van de internationale geldschieters. Slechts vijf procent van dat geld belandde in de Griekse begroting. De rest werd gebruikt voor de afbetaling van oude schulden en rentebetalingen. “Met de hulppakketten werden Europese banken gered”, stelt ESMT-voorzitter Jörg Rocholl.

Voor het rapport van het ESMT hebben economen onderzocht naar wie de bijna 216 miljard uit de eerste twee bailouts zijn gestroomd. Met 86,9 miljard euro werden oude schulden betaald, 52,3 miljard werd gespendeerd aan rentebetalingen en 37,3 miljard euro werd gebruikt voor de herkapitalisatie van Griekse banken.  Slechts 9,7 miljard euro kwam ten goede aan de Griekse bevolking.

Hoewel Griekenland ook profiteerde van de leningen (door terugbetaling van schulden en rente) betwijfelen de auteurs van het rapport of de hulpprogramma’s correct werden besteed. Met de hulpleningen werden de afgelopen jaren schulden onderhouden, terwijl Griekenland sinds 2010 in feite failliet is.  “Europese belastingbetalers hebben de particuliere investeerders uitgekocht”, stelt Rocholl in de Duitse krant Handelsblatt.

Bekijk ook: 

Advertenties

5 Responses to Studie: Bailouts hielpen banken, geen Grieken

  1. Rob Alberts schreef:

    Ja, het is en blijft schandalig …..

    Bezorgde groet,

  2. […] Studie: Bailouts hielpen banken, geen Grieken […]

  3. […] Studie: Bailouts hielpen banken, geen Grieken […]

  4. […] Studie: Bailouts hielpen banken, geen Grieken […]

  5. […] De rest werd gebruikt voor de afbetaling van oude schulden en rentebetalingen, bleek vorig jaar al uit een onderzoek van European School of Management & Technology […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: