Akkoord met schuldeisers weer ver weg

euro_vraag_crisisHet overleg tussen de Eurogroep en Griekenland over het derde reddingsprogramma van 86 miljard euro gaat overmorgen niet door. Er is te weinig progressie geboekt bij de onderhandelingen over extra hervormingen.

De woordvoerder van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem meldde op Twitter dat er meer tijd nodig is. Een nieuwe datum voor de bijeenkomst werd niet genoemd.

De Eurolanden wilden op 28 april bij elkaar komen voor een extra vergadering over de Griekse kwestie. Er moet een besluit worden genomen over de uitbetaling van vijf miljard euro aan Griekenland, uit het derde reddingspakket van 86 miljard euro dat in de zomer was toegezegd. Om het geld te krijgen moet Griekenland aan allerlei voorwaarden voldoen, zoals het doorvoeren van 3,6 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen en een grondige hervorming van het pensioenstelsel.

De eurolanden en het IMF willen ook dat Griekenland komt met een plan met ‘noodmaatregelen’ die automatisch in werking treden als de financiële situatie er in de komende jaren slechter voorstaat dan nu wordt verwacht. Het pakket moet bezuinigingen bevatten die neer komen op circa 4 miljard euro. Vooral over dit noodpakket lijkt er onenigheid te zijn.

Al maanden wordt er onderhandeld met de Griekse regering over hervorming van het pensioenstelsel en de inkomstenbelasting en het privatiseringsprogramma. De gesprekken daarover hadden al in oktober vorig jaar afgerond moeten zijn.

Vorige week had het er nog alle schijn van dat er eindelijk schot zat in de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam leken de ministers van Financiën van de eurolanden en IMF-directeur Christine Lagarde de basis voor een akkoord te hebben gelegd.

Advertenties

2 Responses to Akkoord met schuldeisers weer ver weg

  1. Rob Alberts schreef:

    Het blijft tobben.

    Bezorgde groet,

  2. […] Akkoord met schuldeisers weer ver weg […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: