2400 jaar oud mozaïek zegt ‘YOLO’

yolo_mozaiekDe uitdrukking YOLO (het acroniem van You Only Live Once) is niet alleen bekend onder hedendaagse jongeren. Ook 2400 jaar geleden was de term al in gebruik.

Bij opgravingen in het zuiden van Turkije hebben archeologen een mozaïek ontdekt met de afbeelding van een liggend skelet met in zijn ene hand een glas wijn. Op de achtergrond zijn een brood en een kruik wijn te zien. Boven het tafereel staat in het  Oudgrieks de tekst ‘Wees vrolijk, geniet van je leven’.

Het mozaïek werd ontdekt in Hatay, een zuidelijke provincie van Turkije bij de grens met Syrië die bekend staat om zijn mozaïeken uit de Romeinse periode.

Volgens een archeoloog van het Archeologisch Museum in Hatay komt het mozaïek uit de oude Grieks-Romeinse stad Antiochië. Het was een deel van de vloer van een kleine eetzaal in een huis dat behoorde aan de toenmalige upper class. Naast de afbeelding van het vrolijke skelet staan er nog meer scenes op het mozaïek, waaronder een van een man die probeert de maan te pakken.

De oude stad Antiochië werd in de 4e eeuw voor Christus opgericht door Seleucus I Nicator, een van de generaals van Alexander de Grote en stichter van stichter van het naar hem genoemde Seleucidische Rijk. Antiochië speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vroege christendom. Volgens de overlevering werden de aanhangers van Jezus hier voor het eerst ‘christenen’ genoemd.

2 Responses to 2400 jaar oud mozaïek zegt ‘YOLO’

  1. […] 2400 jaar oud mozaïek zegt ‘YOLO’ […]

  2. […]  2400 jaar oud mozaïek zegt ‘YOLO’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: