Griekenland en schuldeisers dichter bij akkoord

vlag_eurosEr lijkt eindelijk schot te zitten in de onderhandelingen over het derde steunpakket voor Griekenland. Tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep in Amsterdam hebben de ministers van Financiën van de eurolanden en IMF-directeur Christine Lagarde de basis voor een akkoord gelegd.

Er moet nog wel eerst een aantal zaken worden afgehandeld. Zo willen de eurolanden dat er een plan komt voor het geval dat het de Grieken tegenzit bij het halen van doelstellingen. Deze ‘noodmaatregelen’ moeten automatisch in werking treden als het Griekenland niet lukt op koers te blijven om in 2018 een primair overschot van 3,5 procent op de begroting te halen. Het pakket moeten bezuinigingen bevatten die neer komen op circa 4 miljard euro.

Ook wordt er gekeken naar manieren waarop de Griekse schuldenlast beheersbaar kan worden. “Er is geen steun in de Eurogroep voor kwijtschelding van de leningen”, waarschuwt Dijsselbloem. Maar de eurolanden zijn bereid te kijken naar mogelijke langere looptijden of lagere rentes op de leningen.

Het IMF heeft de harde lijn over schuldverlichting voor Griekenland inmiddels laten varen. Kwijtschelding van (een deel) van de Griekse staatsschuld was voor het IMF een voorwaarde om mee te doen met derde reddingsprogramma. Schuldverlichting is omstreden, met name bij Duitsland. Er is geen steun in de Eurogroep voor kwijtschelding van de leningen, maar de eurolanden zijn bereid te kijken naar mogelijke langere looptijden of lagere rentes op de leningen.

Al maanden wordt er onderhandeld met de Griekse regering over hervorming van het pensioenstelsel en de inkomstenbelasting en het privatiseringsprogramma. De gesprekken daarover hadden al in oktober vorig jaar afgerond moeten zijn. Pas als de geldschieters vinden dat Griekenland voldoende voortgang heeft geboekt, ontvangt het land een nieuw bedrag. Griekenland moet aantonen dat de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd om de tweede tranche van de lening van 86 miljard euro te krijgen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst toonde Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem begrip voor Griekenland.”Sinds de zomer van vorig jaar is er veel gebeurd. Er zijn grote pakketten van maatregelen aangenomen door het Griekse parlement. Misschien waren we vorig jaar gewoon te optimistisch om te denken dat een volledige herziening van het pensioenstelsel in een paar maanden tijd klaar zou zijn. Dit soort grote veranderingen gaan ook in Nederland vaak een stuk langzamer.”

De Eurogroep komt mogelijk op 28 april opnieuw bij elkaar om weer over de ‘Griekse kwestie’ te spreken. Dijsselbloem hoopt dan voor 1 mei een akkoord te sluiten. Maar ‘een deal is nog geen zekerheid’, benadrukt hij.

Advertenties

2 Responses to Griekenland en schuldeisers dichter bij akkoord

  1. […] Griekenland en schuldeisers dichter bij akkoord […]

  2. […] week had het er nog alle schijn van dat er eindelijk schot zat in de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn schuldeisers. Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam leken de ministers […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: