Olympisch vuur onderweg van Olympia naar Rio

olympia_2016In Olympia is vanmorgen de olympische vlam voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ontstoken. Dat gebeurde met behulp van de zon en een parabolische spiegel tijdens een traditionele ceremonie op de plaats waar in de oudheid om de vier jaar de Panhelleense Spelen ter ere van Zeus werden gehouden.

De ceremonie, die begon met het zingen van het Braziliaanse en het Griekse volkslied, werd bijgewoond door onder anderen IOC-preses Thomas Bach en Carlos Nuzman, de voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité.

De Griekse turner Eleftherios Petrounias was de eerste drager van de olympische toorts. De wereldkampioen aan de ringen gaf de vlam over aan de Braziliaanse oud-volleyballer Giovane Gávio. Het vuur zal ook een stuk gedragen worden door een Syrische vluchteling. De 27-jarige Ibrahim Al-Hussein draagt de fakkel uit naam van alle vluchtelingen.

Tijdens de zesdaagse reis dwars door Griekenland legt het olympische vuur 2235 kilometer af en worden er zeven archeologische sites bezocht. De eerste etappe eindigt op Zakynthos en daarna doet de vlam onder meer Lefkas, Corfu, Igoumenitsa, Ioannina, Thessaloniki, Kavala, Xanthi, Larissa en Marathonas aan.  Uiteindelijk arriveert de fakkel op 27 april in het Kallimarmaro-stadion in Athene, waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden.

Op 3 mei begint de vlam vanuit de Braziliaanse hoofdstad Brasilia aan een lange reis door het eerste Zuid-Amerikaanse gastland ooit van de Spelen, waarbij 329 steden worden bezocht. Zo’n 12.000 mensen zullen een stukje met de vlam lopen, de laatste op 5 augustus bij de openingsceremonie in het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro.

De traditie van de olympische vlam gaat terug naar 1928. Tijdens de Spelen van Amsterdam brandde het vuur in de Marathontoren van het Olympisch Stadion.In 1936 maakte de vlam voor het eerst een tocht, vanuit Olympia naar Berlijn. Sindsdien is de fakkeltocht steeds spectaculairder geworden. De vlam ging al door de lucht, onder water en zelfs even de ruimte in.

4 Responses to Olympisch vuur onderweg van Olympia naar Rio

  1. Martijn schreef:

    Het gaat hier toch om Spelen? Wederom opgeblazen dikdoenerij.
    Martijn Wisman.

  2. […] Olympisch vuur onderweg van Olympia naar Rio […]

  3. […] zwemmer die vier jaar geleden bij een bomaanslag een deel van zijn rechterbeen verloor, heeft de olympische vlam door het vluchtelingenkamp Eleonas (bij Athene) gedragen. Bij de overdracht van de fakkel werd hij […]

  4. […] de ringen. In april was hij de eerste atleet die de olympische vlam mocht dragen, nadat het vuur traditiegetrouw was ontstoken in Olympia. In Rio maakte Petrounias zijn olympische […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: