‘Mensenrechtenschending bij uitzettingen naar Turkije’

terugsturen_vluchtelingenBij de chaotisch verlopen uitzetting van migranten van Chios naar Turkije zijn de mensenrechten geschonden. Dat zegt Human Rights Watch (HRW) na gesprekken met 12 vrienden van 19 Afghanen die op 4 april van het Griekse eiland werden teruggestuurd naar Turkije.

Op basis van deze gesprekken en sms-berichten tussen de achterblijvers en gedeporteerden heeft HRW een reeks onregelmatigheden en overtredingen vastgesteld. Van de 66 uitgezette migranten wilden er dertien asiel aanvragen in Griekenland, volgens de UNHCR. Human Rights Watch zegt dat dat aantal hoger zou kunnen zijn.

Volgens de mensenrechtenorganisatie wisten de migranten niet dat ze werden uitgezet. Ook hadden ze geen idee waar ze naartoe gingen en mochten sommige mensen hun persoonlijke bezittingen – zoals jassen, rugzakken, geld en mobiele telefoons – niet meenemen.

Het lijkt erop dat de Griekse autoriteiten haast hadden om het aantal migranten dat was afgesproken tussen de Europese Unie en Turkije, te halen, concludeert HRW. “De hardhandige uitzettingen tonen aan dat er fundamentele fouten zitten in het Europese verdrag rondom het terugsturen van de vluchtelingen”, zegt Fred Abrahams van Human Rights Watch in een persverklaring.

Op 4 april werden vanaf Chios 66 migranten teruggestuurd naar Turkije en vanaf het eiland Lesbos 136. Zij werden begeleid door Griekse agenten en 180 ‘escort officers’ van Frontex, de grenspolitie van de Europese Unie. Volgens Frontex waren de meesten afkomstig uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan.

Onder de voorwaarden van de deal tussen de EU en Turkije worden alle mensen die na 20 maart zijn aangekomen op de Griekse eilanden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor haalt de EU Syriërs uit Turkije op, die op een legale manier asiel hebben aangevraagd. De Griekse autoriteiten bereiden zich voor op het terugsturen van zo’n zesduizend vluchtelingen.

3 Responses to ‘Mensenrechtenschending bij uitzettingen naar Turkije’

  1. Martijn schreef:

    Hoe zit het met de mensenrechten van de Grieken die de aangespoelde “vluchtelingen” opvangen, verwelkomen, te eten geven en onderdak bieden? Brussel kijkt weg en negeert. Ook nu er een nieuwe Griekse crisis dreigt. Hopelijk Grexit, Brexit en Nexit. Einde EU.
    Martijn Wisman.

  2. […] ‘Mensenrechten geschonden bij uitzettingen naar Turkije’ […]

  3. […] van deze migranten binnen zes maanden hun asielaanvraag indient. Bij een afwijzing moeten ze uitgezet worden naar Turkije. Het is mogelijk om in beroep te gaan, maar in praktijk blijkt dat in 90 procent van de gevallen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: