Paus neemt twaalf vluchtelingen mee van Lesbos

paus_lesbosPaus Franciscus heeft na zijn bezoek aan het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos twaalf Syrische vluchtelingen meegenomen naar Vaticaanstad.

Het gaat om drie moslimfamilies met in totaal zes kinderen, twee families komen uit Damascus en één uit door IS bezet gebied. De families werden bij loting gekozen. Zij arriveerden op Lesbos voordat de EU de vluchtelingen-deal sloot met Turkije en hoeven daarom niet teruggestuurd te worden naar Turkije.

Volgens de paus is het meenemen van de twaalf vluchtelingen geen politieke, maar een menselijke daad. Franciscus noemde de vluchtelingencrisis ‘de grootste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Paus Franciscus bracht een bezoek aan Lesbos om de crisis met eigen ogen te zien en de vluchtelingen een hart onder de riem steken. Hij werd ontvangen door premier Alexis Tsipras. Patriarch Bartholomeus I van de Oosters-orthodoxe kerk en Ieronymus II, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk, vergezelden Franciscus.

“Lieve vrienden, ik wilde vandaag bij jullie zijn. Ik wil jullie vertellen dat jullie niet alleen zijn”, zei Franciscus bij het bezoek aan het vluchtelingenkamp. De paus sprak de hoop uit dat het bezoek van de geestelijke leiders de wereld tot actie zal bewegen. “We hopen dat de wereld deze beelden ziet en erop reageert op een manier die onze gedeelde menselijkheid waardig is.”

Tijdens zijn bezoek zei de paus ook bewondering te hebben voor de Grieken, die ‘hun harten en deuren open hebben gehouden’. “God zal deze gulheid terugbetalen en ook die van andere landen die vanaf het begin migranten opvangen”, zei hij.

Het bezoek aan Lesbos werd afgesloten in de haven van Mytilini, waar Franciscus een minuut stilte in acht nam en een krans in zee legde ter nagedachtenis aan de vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Griekenland niet overleefden.

6 Responses to Paus neemt twaalf vluchtelingen mee van Lesbos

 1. Rob Alberts schreef:

  Een mooie geste, die om navolging vraagt.

  Bezorgde groet,

 2. Martijn schreef:

  Mooi gebaar van deze katholieke Kerkvorst. Ben benieuwd of zijn islamitische collegae nu ook vervolgde christenen uit de oorlogsgebieden liefdevol opnemen.
  Martijn Wisman.

 3. […] Paus neemt twaalf vluchtelingen mee van Lesbos […]

 4. […] Paus neemt twaalf vluchtelingen mee van Lesbos […]

 5. […] paus bracht in april 2016 een bezoek aan Lesbos om de vluchtelingencrisis met eigen ogen te zien en de vluchtelingen een hart onder de riem steken. […]

 6. […] en premier Kyriakos Mitsotakis. Morgen gaat paus Franciscus naar het Lesbos, waar hij ook in 2016 een bezoek bracht aan een […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: