Gevonden massagraf gelinkt aan mislukte coup uit 632 voor Christus

skelet_grafBij opgravingen in de buurt van Athene hebben archeologen twee oude massagraven ontdekt met de skeletten van tachtig jonge mannen. Mogelijk waren het aanhangers van de vermeende tiran Cylon van Athene.

Het polyandreio (een massagraf voor mannen die op hetzelfde moment stierven en werden begraven) werd ontdekt in de Falirikon Delta in het zuiden van Athene. In dat gebied vinden graafwerkzaamheden plaats voor de bouw van de nieuwe nationale bibliotheek en de nationale Opera.

De skeletten werden gevonden in een rij; sommigen lagen op hun rug, anderen op hun buik. Bij 36  van de ‘Faliron gevangenen’ waren de handen boven hun hoofd geboeid. Bij een van hen waren ook de voeten samengebonden met een touw. De doden werden in de kuilen gegooid en begraven op slechts 2,5 meter diepte, wat ongebruikelijk was in het oude Griekenland.

Volgens de archeologen waren de doden gezonde, goed gevoede jonge mannen die op het eerste gezicht geen botbreuken lijken te hebben. Bij een skelet zat een pijlpunt vast in de schouder.  Een van de archeologen suggereert dat ‘er een slachting heeft plaatsgevonden, een executie’.

Aan de hand van twee kleine vaasjes die tussen de skeletten werden gevonden, stelden de archeologen vast dat de graven dateren van ongeveer 632 voor Christus. “Een periode van grote politieke onrust in de regio”, aldus de verklaring van het Ministerie van Cultuur.

Dit voedt de theorie dat de mannen volgelingen waren van Cylon, die in de 7e eeuw voor Christus de een poging tot een staatsgreep deed in Athene. Deze Cylonische samenzwering is gedetailleerd beschreven door de oude schrijvers Herodotus en Thucydides.

De mislukte coup van Cylon

Cylon, een aristocraat en voormalig Olympisch kampioen, probeerde in 632 voor Christus de macht te grijpen en Athene als tiran te regeren. Maar zijn plan faalde jammerlijk. De inwoners van Athene kwamen in opstand en Cylon en zijn aanhangers werden gedwongen hun toevlucht te zoeken op de Acropolis.

Uiteindelijk gaven de samenzweerders zich over nadat ze de garantie kregen dat hun levens zouden worden gespaard. Megacles, lid van de Alkmaioniden-familie en aanvoerder van de negen archonten van Athene, liet de aanhangers van Cylon ondanks die belofte toch afslachten.

Deze daad werd door het stadsbestuur van Athene veroordeeld als heiligschennis. Megacles en de Alkmaioniden werden vervloekt met een miasma (een kwade en besmettelijke kracht die de maatschappij infecteert met catastrofes tot de veroorzaker de offerdood sterft) en verbannen uit de stad.

Advertenties

One Response to Gevonden massagraf gelinkt aan mislukte coup uit 632 voor Christus

  1. […] Gevonden massagraf gelinkt aan mislukte coup uit 632 voor Christus […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: