‘Oma’ Panagiota ontfermt zich over vluchtelingen in Idomeni

In Idomeni wonen ongeveer 150 mensen, voornamelijk gepensioneerden. De 82-jarige Panagiota Vasileiadou is een van hen. Vanuit haar kleine huisje zag ze honderden vluchtelingen bedelen om voedsel voor hun kinderen en schoon water om te douchen of hun kleren te wassen.

‘Oma’ Panagiota, zelf dochter van Griekse etnische vluchtelingen, weet wat het is om je alles kwijt te raken. Ze was zeven jaar oud toen haar huis in de Tweede Wereldoorlog werd platgebrand. Daarom doet ze alles wat ze kan om de vluchtelingen in haar dorp te helpen.

Eerst deelde ze eten uit aan passerende vluchtelingen, daarna stelde de bejaarde vrouw ook haar huis open. Vijf vluchtelingen uit Irak en Syrië wonen bij haar in, anderen komen alleen voor een douche of een maaltijd. “Mijn leven is veranderd omdat ik gezelschap heb ik huis. Dat is alles. Ik praat, we lachen. Ook al kunnen we elkaar niet verstaan”, zegt Panagiota.

“Ze maakt de kinderen gelukkig. Toen ze hoorde dat hun moeder dood was, zei ze dat we altijd welkom waren”, zegt Baraa, die met zijn gezin vluchtte voor de oorlog in Irak. “Deze vrouw heeft ons leven gemakkelijker gemaakt. Ik ben haar ontzettend dankbaar en ze vertegenwoordigt alles waar Griekenland voor staat.”

In het vluchtelingenkamp in Idomeni bij de Macedonische grens zitten nog steeds ruim 10.000 mensen vast. De omstandigheden in het tentenkamp zijn erbarmelijk. Enkele dagen geleden bestormde een groep vluchtelingen het hek langs de grens. De Macedonische politie gebruikte traangas en rubber kogels om hen tegen te houden.

 

Advertenties

2 Responses to ‘Oma’ Panagiota ontfermt zich over vluchtelingen in Idomeni

  1. […] ‘Oma’ Panagiota ontfermt zich over vluchtelingen in Idomeni […]

  2. […] ‘Oma’ Panagiota ontfermt zich over vluchtelingen in Idomeni […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: