Prestigieuze erfgoedprijs voor Griekse monumenten

De Byzantijnse kerk van Agios Petros in Kastania (Mani) en de traditionele watermolen in het dorp Agios Germanos (Prespes) zijn onderscheiden met de Europese Unie Prijs voor Cultureel Erfgoed 2016 / Europa Nostra Prijs.

Deze prijs is Europa’s hoogste eerbetoon op het gebied van erfgoed. De winnaars zijn voorbeelden van creativiteit, innovatie, duurzame ontwikkeling en maatschappelijke deelname in de erfgoedsector in heel Europa. Uit 187 projecten koos een jury 28 winnaars in verschillende categorieën. De twee Griekse winnaars kwamen uit de categorie Instandhouding.

De kerk van Agios Petros in het pittoreske dorpje Kastania (op 52 kilometer van Kalamata) is de oudste en een van de belangrijkste middeleeuwse monumenten in de regio Mani. De kleine, maar uiterst elegante Byzantijnse kerk in kruisvorm, werd gebouwd in de 12e eeuw. Toen de restauratie begon was de kerk zowel binnen als buiten in slechte staat. De jury was lovend over het hoogwaardige werk dat is geleverd en ‘de Byzantijnse bijdrage aan de Europese cultuur illustreert’. De samenwerking tussen  private en publieke instanties bij de renovatie van de kerk noemde de jury een voorbeeld voor soortgelijke dorpen in de regio.

Van de twintig watermolens in de regio Prespes (West-Macedonië) is de molen in het dorp Agios Germanos de enige die volledig is gerestaureerd. Doel van het project was het creëren van een ‘levend monument’. De molen uit 1930 functioneert nog volledig en heeft drie verschillende mechanismen: een die meel maalt, een andere voor het reinigen van textiel en een derde voor textielveredeling (verven en bleken).

De jury prees de restauratie van de vroege industriële watermolen, die zeer kenmerkend is voor de industrialisatie in Europa. “De complexiteit van de molen en het waterleidingnet is mooi en is met met een hoge mate van deskundigheid gerestaureerd”, aldus het juryrapport.

Op 24 mei worden de prijzen uitgereikt in Madrid. Dan wordt ook de winnaar van de publieksprijs van de Europees Erfgoed Awards bekend gemaakt. Tot 8 mei kan er online een stem worden uitgebracht.

Advertenties

One Response to Prestigieuze erfgoedprijs voor Griekse monumenten

  1. […] Prestigieuze erfgoedprijs voor Griekse monumenten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: