Nieuwe rechtse partij Ethniki Enotita gelanceerd

Karatzaferis_Ethniki_EnotitaGeorgos Karatzaferis, oud-voorman van de radicale rechts-populistische partij LAOS, en voormalig kabinetschef Takis Baltakos hebben een nieuwe rechtse partij gelanceerd.

De partij Ethniki Enotita (Nationale Eenheid) positioneert zich in het politiek spectrum tussen de conservatieve Nea Dimokratia en de openlijk neofascistische Gouden Dageraad. Karatzaferis gaat de partij leiden, Baltakos wordt de algemeen secretaris. Het partijlogo is een brandende fakkel, een voormalig handelsmerk van Nea Dimokratia.

De nieuwe partij richt zich op ontevreden kiezers van Nea Dimokratia en Gouden Dageraad. Ook wil Ethniki Enotita voormalige politici van deze twee partijen aan zich binden. Partijleider Karatzaferis zou momenteel in gesprek zijn met oud-ND-ministers Argyris Dinopoulos en Yiannis Michelakis.

Oud-journalist Karatzaferis richtte de rechts-populistische partij LAOS op, nadat hij in 2000  uit Nea Dimokratia was gezet. Binnen ND maakte hij deel uit van de uiterst rechtse vleugel. In 1998 riep hij zelfs op tot samenwerking met leden en aanhangers van Gouden Dageraad.

Karatzaferis staat bekend vanwege zijn antisemitische uitspraken (zo noemde hij de Holocaust een ‘Joodse mythe’) , homofobie en xenofobie. De 68-jarige Karatzaferis profileert zich graag als vroom aanhanger van het Grieks-orthodoxe geloof en heeft een grote aanhang onder de Griekse geestelijken.

Takis Baltakos was de adviseur van premier Antonis Samaras en had een invloedrijke rol in diens kabinet. In april 2014 moest Baltakos opstappen nadat een video van een onderonsje heeft met Gouden Dageraad-parlementslid Ilias Kasidiaris opdook. Uit gelekte smsjes bleek dat Baltakos veelvuldig contact had met Kasidiaris en dat hij parlementsleden van Gouden Dageraad stemadvies had gegeven.

3 Responses to Nieuwe rechtse partij Ethniki Enotita gelanceerd

 1. Rob Alberts schreef:

  Het polariseren gaat dus verder.

  Bezorgde groet,

 2. Martijn schreef:

  Wordt wederom niks en niets.
  Martijn Wisman.

 3. […] Nieuwe rechtse partij Ethniki Enotita gelanceerd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: