Grieken sturen even geen vluchtelingen terug

terugsturen_vluchtelingenGriekenland last een pauze van 15 dagen in waarin geen nieuwe vluchtelingen worden teruggestuurd naar Turkije. De Griekse minister van Europese Zaken, Nikos Xydakis, heeft dat gezegd.

Sinds het verdrag tussen de EU en Turkije van kracht is, is het aantal asielaanvragen in Griekenland fors gestegen. Het land heeft problemen om die allemaal te verwerken. Volgens Xydakis zijn er nog ‘minstens 15 dagen nodig om het eerste pakket van 400 tot 500 asielaanvragen te behandelen’. Wie wordt afgewezen, kan worden teruggestuurd naar Turkije.

Griekenland heeft niet genoeg personeel om de asielaanvragen snel te verwerken. De Europese Unie heeft daarom beloofd versterking te sturen, maar volgens Xydakis zijn er pas een tiental juristen aangekomen. Ook denkt hij dat er beter politieagenten ingezet kunnen worden dan ‘asielexperts en tolken’.

Onder de voorwaarden van de deal tussen de EU en Turkije worden alle mensen die na 20 maart zijn aangekomen op de Griekse eilanden teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor haalt de EU Syriërs uit Turkije op, die op een legale manier asiel hebben aangevraagd. De Griekse autoriteiten bereiden zich voor op het terugsturen van zo’n zesduizend vluchtelingen.

Het akkoord  werd op 18 maart gesloten en is sinds 4 april van kracht. Toen werd een eerste groep vluchtelingen vanuit Griekenland teruggestuurd naar Turkije. Bij dertien van de 202 teruggevaren asielzoekers bleek niet alles volgens de regels te zijn gegaan. Het zou gaan om Afghanen en Congolezen die op het Griekse eiland Chios waren beland en nog niet de gelegenheid hadden gekregen om asiel aan te vragen.

Oorzaak is vermoedelijk de administratieve chaos op Chios. Volgens The Guardian ‘vergat de Griekse politie om de asielaanvragen in te dienen’.  De krant baseert zich op uitspraken van directeur Vincent Cochetel van de Europese afdeling van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. “Het is eerder een vergissing dan iets anders, hopen we”, aldus Cochetel.

De politie van Chios ontkent dat er fouten zijn gemaakt en zegt dat de 66 mensen die werden teruggestuurd naar Turkije niet in Griekenland wilden blijven.

6 Responses to Grieken sturen even geen vluchtelingen terug

 1. Martijn schreef:

  Chaos op Chios. Wat verwacht je van een doodgeboren akkoord, overeenkomst en afspraken met Turkije in ruil voor o.a. 6 miljard EU geld aan dat land. Bedacht door de eurofiele technocraten in Brussel met Haagse politieke steun. Bah!
  Martijn Wisman.

 2. Rob Alberts schreef:

  Chaos op Chios?
  Chaos bij de bestuurders en politici.

  Bezorgde groet,

 3. Martin Hopman schreef:

  Natasch, ik dacht toch gelezen te hebben dat ergens in het Pact de verraderlijke clausule opgenomen is dat vluchtelingen, welke wel degelijk hun asielvragen-papieren correct ingevuld en ingediend hebben, maar daar nog geen beslissing op gekregen hebben, toch gewoon uitgezet zullen worden naar Turkije om daar de beslissing af te wachten.Eén van de vele elementen van het Pact wat natuurlijk niet gaat werken, die mensen komen nooit van z’n leven meer in Europa terug.Maar ze tellen wel mooi mee in de EU/Turkije uitruil. Weer allemaal in het voordeel van Turkije en niet van de vluchtelingen.En de EU al lang blij.

  • Natascha schreef:

   Vluchtelingen en migranten die na 20 maart via Turkije naar Griekenland zijn gekomen, zullen volgens het verdrag worden teruggestuurd als ze geen asiel hebben aangevraagd of als hun aanvraag is afgewezen. Die clausule die jij noemt is mij niet bekend, maar ik ga eens kijken of ik er iets over kan vinden.

 4. Martijn schreef:

  Het is duidelijk dat het niet helder is. Tevens is het helder dat het niet duidelijk is. Zouden Brussel en Den Haag nog weten waar het over gaat? Kennelijk, klip en klaar duidelijk niet. 6 Miljard euro naar Turkije. 1 Syriër van Griekenland terug naar Turkije, 1 Syriër vanuit Turkije naar een EU-land. Nee, niet naar Polen, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Bulgarije en nog zo’n 15 andere EU-lidstaten.
  Mevrouw Merkel heet hen hartelijk willkommen in der Heimat en anders Nederland, Zweden en Finland wel.
  Frankrijk, Spanje, Potugal, Ierland, Italië, Oostenrijk, België houden zich ook oorverdovend stil. Net als Slovenië en Slowakije, Letland, Estland en Litouwen.
  Dit heet EUROPESE UNIE? Poetin lacht zich rot. En heeft daarmee nog gelijk ook.
  Martijn Wisman.

 5. […] Grieken sturen even geen vluchtelingen terug […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: