Lagarde: Akkoord met Athene is nog ver weg

lagardeHet is niet de verwachting dat op korte termijn een akkoord wordt bereikt over een plan dat nieuwe financiële steun aan Griekenland mogelijk maakt. Dat zegt IMF-directeur Christine Lagarde.

In een beknopte brief aan premier Tsipras schrijft Lagarde dat ze ‘nog flink zijn verwijderd’ van een overeenkomst waar het Internationaal Monetair Fonds mee akkoord kan gaan.

Tsipras had opheldering geëist over gelekte notulen van een gesprek tussen hooggeplaatste IMF-functionarissen over Griekenland. Uit het verslag, dat via klokkenluiderssite Wikileaks naar buiten kwam, bleek dat zij gefrustreerd zijn omdat de eurolanden weinig aanstalten maken om de door het IMF gewenste schuldverlichting voor de Grieken te verlenen.

De schuldhulp, die door de eurolanden onder voorwaarden is beloofd, speelt een belangrijke rol bij de vraag of het IMF ook een bijdrage levert aan de vorig jaar toegezegde nieuwe noodsteun voor Griekenland. Het fonds heeft herhaaldelijk gezegd dat er een evenwichtige oplossing moet komen, waarbij de Grieken hun economie verder hervormen in ruil voor schuldverlichting.

Ook werd in de gelekte notulen de indruk gewekt dat het IMF Duitsland onder druk zou willen zetten om in te stemmen met schuldverlichting. Daarbij zou de dreiging van een Grieks bankroet de eurolanden kunnen dwingen akkoord te gaan met de wensen van het IMF.

In Griekenland werd die boodschap opgevat als een dreigement dat het IMF de onderhandelingen wil rekken, om meer concessies uit Athene te kunnen krijgen. Lagarde haalde in haar brief stevig uit naar die reactie. Het fonds onderhandelt in goed vertrouwen, niet door middel van dreigementen, schrijft ze. Ook communiceert het IMF volgens haar niet via lekken.

Lagarde benadrukt verder alleen te kunnen instemmen met een geloofwaardig programma dat leidt tot robuuste groei. Ook zou het akkoord moeten bijdragen aan het geleidelijke herstel van de houdbaarheid van de Griekse schuld.

IMF-medewerkers keren deze week terug naar Athene voor de verdere evaluatie van de Griekse economie. Om dat werk te doen, is het volgens Lagarde noodzakelijk dat de privacy van onderlinge gesprekken en de persoonlijke veiligheid worden gegarandeerd.

Het IMF moet nog instemmen met het derde steunpakket voor Griekenland, maar is niet niet tevreden over de Griekse hervormingen. Vooral het uitblijven van belasting- en pensioenhervormingen stemt tot ontevredenheid.

 

3 Responses to Lagarde: Akkoord met Athene is nog ver weg

 1. Martijn schreef:

  Het is nationaal, EU en internationaal niet meer te bevatten.
  Als belastingbetalend burger voel ik mij volledig buitengesloten en overgeleverd aan de “politiek correcte” maffia.
  Ha, laten we morgen stemmen voor een associatieverdrag met Oekraïne. Stelletje mafkezen. Doe er Arctica en Antarctica dan ook maar bij. Zeer betwiste gebieden vanwege olievoorraden.
  Martijn Wisman.

 2. Martijn schreef:

  Pratende poppen en pratende pakken. Zeggen niets. kunnen ze ook niet. Een troost, over honderd jaar zijn ook deze piassen dood. Het was maar een clown.
  Martijn Wisman.

 3. […] Lagarde: Akkoord met Athene is nog ver weg […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: