Griekenland wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks

wikileaks Griekenland eist uitleg over een via Wikileaks ‘gelekt’ intern document waarin twee topmedewerkers van het IMF zinspelen op drastische methoden om het land te dwingen tot hervormingen.

Klokkeluiderssite Wikileaks publiceerde vandaag een transcript van een teleconferentie op 19 maart tussen Poul Thomsen, directeur Europa bij het Internationaal Monetair Fonds, en Delia Velculescu en Iva Petrova die namens het IMF onderhandelen met de Grieken.

Het gesprek onthult de interne strategie van het IMF om de Griekse regering te dwingen verdere hervormingen, zoals snijden in de pensioenen en arbeidsvoorwaarden, te accepteren. Ook moet de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder druk worden gezet om akkoord te gaan met een Griekse schuldverlichting. Het IMF zou zelfs dreigen om uit de trojka te stappen als Europa er niet mee instemt.

Volgens het transcript van Wikileaks bespraken Thomsen en Velculescu wat een geschikt moment zou zijn om Europa in te laten stemmen met de door het IMF gewenste schuldenverlichting voor Griekenland. Het aanstaande referendum over de Brexit zouden zij als een kans zien om Europa onder druk te zetten.

Thomsen zou zich volgens het document hebben afgevraagd wat er nodig is om een doorbraak te forceren. “In het verleden was er maar één moment waarop een besluit tot stand kwam. Dat was wanneer het geld bij de Grieken op raakte en een betalingscrisis dreigde. Dit is wat mogelijk weer gaat gebeuren. In dat geval zal het zich voortslepen tot juli en het is duidelijk dat Europa die discussie dan niet wil voeren vanwege een mogelijke Brexit.”

Velculescu reageerde door te zeggen dat de Grieken wel met de voorstellen zouden instemmen als een nieuw dreigend faillissement ze daartoe zou dwingen: “Maar ze hebben geen enkele incentive (een motiverende, stimulerende beloning) en ze weten dat de Europese Commissie bereid is tot een compromis. Dat is het probleem.”

Een Griekse ambtenaar zei in een reactie tegen persbureau ANA-MPA dat de overheid ‘niet toestaat dat er spelletjes worden gespeeld ten koste van het land.’ De Griekse regering wil van het IMF weten of het van plan is Griekenland in betalingsproblemen te brengen voor het referendum over de Brexit op 23 juni.

Het IMF weigert te reageren op het vermeende lek. De komende week staan nieuwe gesprekken op de agenda tussen Athene en de internationale geldschieters van de Grieken.

Het IMF moet nog instemmen met het derde steunpakket voor Griekenland, maar is niet niet tevreden over de Griekse hervormingen. Vooral het uitblijven van belasting- en pensioenhervormingen stemt tot ontevredenheid.

6 Responses to Griekenland wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks

  1. […] Griekse regering wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks […]

  2. […] van een gesprek tussen hooggeplaatste IMF-functionarissen over Griekenland. Uit het verslag, dat via klokkenluiderssite Wikileaks naar buiten kwam, bleek dat zij gefrustreerd zijn omdat de eurolanden weinig aanstalten maken om de door het IMF […]

  3. […] Griekenland wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks […]

  4. […] Griekenland wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks […]

  5. […] Griekenland wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks […]

  6. […] Griekenland wil uitleg van IMF na ‘lek’ Wikileaks […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: