Athene vreest verzet bij terugsturen vluchtelingen

safe_passageOp 4 april worden de eerste vluchtelingen en migranten teruggestuurd van Griekenland naar Turkije. De operatie gaat gepaard met draconische veiligheidsmaatregelen. Voor iedere vluchteling die wordt teruggestuurd, zet de Griekse politie één agent in, meldt persbureau ANA-MPA op basis van regeringsbronnen.

De eerste drie dagen zullen twee Turkse schepen ongeveer 750 mensen van Mitilini op Lesbos overbrengen naar de Turkse havenstad Dikili. De vluchtelingen worden per bus van kamp Moria naar de haven van Mitilini vervoerd. De autoriteiten houden rekening met verzet, omdat veel vluchtelingen niet willen worden uitgewezen naar Turkije.

De Verenigde Naties hebben opgeroepen om garanties te stellen voordat vluchtelingen worden teruggestuurd naar Turkije, zoals de EU onlangs heeft afgesproken. De vluchtelingen hebben internationale bescherming nodig, onder meer tegen het risico van deportaties.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR worden de omstandigheden voor vluchtelingen in Griekenland intussen steeds slechter. In de overvolle opvangkampen raken de gemoederen steeds meer verhit. Momenteel zitten er ongeveer 5000 vluchtelingen in gesloten kampen op de eilanden.

Op Chios zitten 1700 mensen in een kamp dat een maximum capaciteit heeft voor 1100 vluchtelingen. Daar braken eergisteren gevechten uit tussen Syriërs en Afghanen. Drie mensen raakten gewond door messteken. Ongeveer 800 vluchtelingen (voornamelijk Syrische families met kinderen) zijn uitgebroken uit het kamp. Ze wilden vanuit de haven per boot naar Piraeus reizen. ”Vrijheid, vrijheid, Athene, Athene”, scandeerde de groep.. De politie en kustwacht hebben een oversteek naar het Griekse vasteland uitgesloten.

Op Lesbos herbergt een kamp dat is uitgerust voor 2000 mensen, ongeveer 2300 vluchtelingen en migranten. Er is niet voldoende eten en mensen slapen er in de buitenlucht. Ook op het eiland Samos  en in Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens verslechteren de condities. “Het risico van paniek en verwondingen is reëel op deze plaatsen”, aldus een UNHCR-woordvoerster.

Advertenties

One Response to Athene vreest verzet bij terugsturen vluchtelingen

  1. […] Athene vreest verzet bij terugsturen vluchtelingen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: