Coalitiepartner eist ontslag Griekse migratieminister

kammenos_mouzalasDe Griekse minister van Defensie Panos Kammenos eist het aftreden van zijn collega Yiannis Mouzalas, de Griekse minister van Migratie. Mouzalas gebruikte gisteravond in een interview met tv-zender Skai de naam ‘Macedonië’ in plaats van ‘FYROM’, de officiële naam voor het noordelijke buurland.

Dat is bij Kammenos, die ook leider is van de rechtse coalitiepartij Onafhankelijke Grieken (ANEL) in het verkeerde keelgat geschoten. Hij zei dat het een ernstige zaak is voor zijn partij. “Ik blijf deze regering en Tsipras steunen tot het einde, maar er zijn grenzen.”

Hoewel Syriza-minister Mouzalas na het interview excuses aanbood voor zijn blunder, nam Kammenos daar geen genoegen mee. “De verontschuldiging van Mouzalas is niet voldoende. Ik vraag zijn ontslag”, twitterde Kammenos. Na een gesprek met premier Tsipras bleef hij bij zijn standpunt dat Mouzalas op moet stappen.

Kyriakos Mitsotakis, leider van de grootste oppositiepartij Nea Dimokratia, stookte het vuurtje nog wat verder op door eveneens het vertrek van Mouzalas te eisen. “Mijnheer Mouzalas moet ontslag nemen, niet alleen omdat hij de term ‘Macedonië’ gebruikte, maar ook omdat hij gefaald heeft in de aanpak van de migratiecrisis”, schrijft hij op Twitter.

De Griekse regering liet in een verklaring weten dat de poging om de minister ‘die elke dag worstelt met de aanpak van de vluchtelingencrisis, te verzwakken onverantwoord en hypocriet’ is.  Na de EU-top over vluchtelingen (die morgen op de agenda staat) wordt een besluit wordt genomen over de kwestie.

Griekenland en Macedonië zijn al sinds 1991 verwikkeld in een conflict over de naam van de voormalige Joegoslavische republiek. Volgens de Grieken impliceert de gekozen naam van het buurland een territoriale claim op hun noordelijke provincie met dezelfde naam. Griekenland gebruikt daarom de naam ‘Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië’ (FYROM).

3 Responses to Coalitiepartner eist ontslag Griekse migratieminister

  1. René schreef:

    Macedonia hoorde in het verleden bij Griekenland, u gelieve er even de geschiedenis boeken bij te halen!, en er zijn daar ook nog steeds Grieks sprekende mensen, en ook gastvrij (filotimou) MAAR niet alle maal tegelijk!

  2. Martijn schreef:

    Wat een kul. Laten we de wereld maar snel opnieuw verdelen. Eerst België weer tot Zuidelijke Nederlanden maken, Bretagne aan Engeland (Grande Bretagne) geven, Spanje en Portugal (Iberisch schiereiland) samenvoegen onder de naam Iberica, en nog meer onzin bedenken. Mogelijkheden genoeg wereldwijd. Oorlogen gegarandeerd.
    Martijn Wisman.

  3. […] Coalitiepartner eist ontslag Griekse migratieminister […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: