‘Situatie bij Idomeni zal verbeteren’

idomeni_kampVia flyers in het Arabisch, Farsi en Pashto (een taal die veel Afghanen en Pakistanen spreken) adviseert de Griekse regering vluchtelingen om het provisorische kamp in Idomeni te verlaten en te verhuizen naar officiële opvanglocaties.

Momenteel verblijven meer dan 12.000 vluchtelingen en migranten in het overvolle kamp aan de Macedonische grens. De leefomstandigheden zijn er erbarmelijk; de mensen leven er tussen vuilnis, er zijn nauwelijks faciliteiten en zware regenval heeft het terrein veranderd in een modderpoel.

Bij een 9-jarig Syrisch jongetje in het vluchtelingenkamp is het zeer besmettelijke virus Hepatitis A vastgesteld. Hij wordt behandeld in een ziekenhuis in Thessaloniki en zijn toestand is volgens de Griekse autoriteiten stabiel. Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) kan acute leverontsteking veroorzaken. Het virus wordt vooral overgedragen door slechte hygiëne en verontreinigd drinkwater.

De Griekse regering hoopt dat de situatie in Idomeni verbetert als meer vluchtelingen verhuizen naar officiële opvanglocaties. Aan het eind van volgende week moeten daar 50.000 plaatsen zijn met voldoende voedingsmiddelen en medische hulp. Vluchtelingen kunnen met bussen uit Idomeni worden overgebracht naar de opvangplekken. Ongeveer duizend vluchtelingen zouden al zijn vertrokken uit het geïmproviseerde kamp.

Volgens plaatsvervangend minister van Defensie Dimitris Vitsas, die is belast met de vluchtelingenopvang, zal het kamp niet gedwongen worden ontruimd. “We moeten iedereen overtuigen om zelf te vertrekken. Het heeft geen zin om traangas te gebruiken. De helft van de vluchtelingen in Idomeni zijn vrouwen en kinderen”, aldus Vitsas.

Het kamp in Idomeni ontstond nadat Macedonië de grens met Griekenland sloot en duizenden vluchtelingen niet verder konden reizen. Er komen nog dagelijks mensen bij die hopen dat de grens snel weer opengaat. De Griekse verwacht dat dit verandert als na de EU-top van 17 maart blijkt dat ze nog steeds niet kunnen doorreizen.

“Afrikaanse toestanden op Europees grondgebied”, noemde Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, de situatie in Idomeni.  “Het is een gecreëerde crisis”, zei Ceelen eergisteren in het radioprogramma Nieuws en Co. “De grens dichtgooien terwijl je weet dat er zoveel mensen in aantocht zijn. Dan kun je uittekenen dat je dit soort omstandigheden creëert.”

4 Responses to ‘Situatie bij Idomeni zal verbeteren’

 1. Martijn schreef:

  Geef die inmiddels 6 miljard EU-geld voor Turkije in vredesnaam aan Griekenland. Turkije stuurt door, Griekenland vangt op. De Grieken verdienen onze (EU) onvoorwaardelijke steun. En laat Turkije aub geen EU lid worden. Helaas, Brussel en Den Haag denken anders en hebben geen boodschap aan de mening van “het volk”. Jammer dat parlementsverkiezingen maar ééns in de vier jaar plaatsvinden. Een Zwitsers referendum, een èchte volksraadpleging, lijkt meer op democratie, de wil van het volk. Moeten wij nog (willen) leren.
  Martijn Wisman.

 2. […] ‘Situatie bij Idomeni zal verbeteren’ […]

 3. Rob Alberts schreef:

  Het duurt maar voort.
  Komt er toch nog ooit een einde aan dit menselijke verdriet?

  Bezorgde groet,

 4. […] met mensenlevens moet ophouden”, zei Tsipras, die de vluchtelingen Idomeni opriep om te verhuizen naar officiële opvanglocaties elders in Griekenland. “Het is uitgesloten dat de Balkanroute weer […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: