Strop dreigt voor toerisme op Griekse eilanden

MytiliniVanwege de vluchtelingencrisis dreigen vakantiegangers deze zomer de Griekse stranden links te laten liggen. Een grote strop voor het toerisme, dat een belangrijke pijler van de Griekse economie is.

Het aantal reserveringen op Samos is met 40 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, op Kos namen de boekingen met 36 procent af. Chios gaat waarschijnlijk het slechtste seizoen in veertig jaar tegemoet: het aantal reserveringen is op dit moment met 60 procent gedaald. Op Lesbos kan dat zelfs oplopen tot 90 procent, zegt de woordvoerder van de Vereniging van Hoteleigenaren op Lesbos in een interview met Kathimerini.

Het aantal Nederlandse boekingen naar Griekenland loopt ver achter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In januari boekten 19 procent minder Nederlanders een vakantie naar Griekenland. Voornaamste aanleiding is waarschijnlijk het vluchtelingendrama dat ook een aantal Griekse eilanden in de Egeïsche Zee treft. “Mensen hebben daar, tussen twee haakjes, last van”, zegt een woordvoerster van Thomas Cook Nederland in de Volkskrant.

De touroperator heeft zelfs besloten om Lesbos uit het reisaanbod te schrappen, vanwege de forse daling van het aantal boekingen naar het eiland. Ook worden er volgens Thomas Cook Nederland een stuk minder vakanties naar Kos geboekt. Corfu, Rhodos en Kreta zijn juist wel in trek bij de Nederlandse vakantieganger. In België blijft de touroperator overigens wel reizen naar Lesbos aanbieden.

Voor het toerisme was 2015 een recordjaar in Griekenland, ondanks de verheviging van de financiële crisis en een dreigende Grexit. Het afgelopen jaar trok het land bijna 26 miljoen buitenlandse bezoekers.

Advertenties

9 Responses to Strop dreigt voor toerisme op Griekse eilanden

 1. Truce schreef:

  Links of rechtsom, het lijkt erop of iedereen Greece naar de klote wil helpen, kan wel janken!!

  • chris de gruyter schreef:

   Ik kan daar ook om janken! Ze doen alles om die mensen te helpen al hebben ze het zelf zo moeilijk, en toch is het niet goed, niet genoeg….maar wel 3 miljard beloven aan de turken die niks doen. Zouden dat geld beter aan griekenland geven!

 2. chris de gruyter schreef:

  Als de reisorganisaties al op voorhand gaan zeggen dat ge er last van gaat hebben, moeten ze niet verbaast zijn dat de mensen niet boeken. Andere gaan dan vluchten aanbieden om vluchtelingen te gaan helpen!? Hebben die reisorganisaties banden met EU politiekers om Griekenland helemaal de put in te duwen? Mij houdt het in elk geval niet tegen, ik GA! En mijn vrienden gaan ook! En zijn er net als verleden zomer bootjes met vluchtelingen op het strand, dan help je , so what! De vluchtelingen zitten niet over heel de eilanden, maar geconcentreerd bij elkaar.

 3. Rob Alberts schreef:

  Wat een vreemde beslissing.
  Bezorgde groet,

 4. E van Vliet schreef:

  Wij laten ons niet uit Griekenland weghouden, echter gaan wij wel naar Kefalonia ipv voor de veertiende keer naar Lesbos.
  We hebben vorig jaar in drie weken Lesbos te veel gezien en meegemaakt om dit jaar weer te gaan.
  Dit gaat ons aan het hart want we hebben op Lesbos veel goede vrienden wonen.
  Vorig jaar een kleine 1500 km met de motor over Lesbos gereden, dus we hebben genoeg kunnen zien om een goed beeld te hebben hoe het er op het eiland uitzag.
  Zoals gezegd als je je slechts een vakantie kan veroorloven en daarvan wil genieten dan wordt je niet blij continu geconfronteerd te worden met vluchtelingen, die weinig respect voor het eiland of zijn bewoners hebben.
  Ieder zijn mening, wil je naar Lesbos vooral doen, maar wij slaan vooralsnog een jaartje over

 5. […] Strop dreigt voor toerisme op Griekse eilanden […]

 6. […] lees ik dat de vakantieboekingen naar de eilanden ontzettend achterlopen in vergelijking met vorig jaar. De […]

 7. […] Strop dreigt voor toerisme op Griekse eilanden […]

 8. […]  Strop dreigt voor toerisme op Griekse eilanden […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: