Duizenden vluchtelingen gestrand in Griekenland

idomeniDe Griekse politie is begonnen met het verwijderen van migranten die treinsporen bij Idomeni aan de grens met Macedonië bezet hielden.

Dat hebben ooggetuigen gezegd, nadat journalisten en vertegenwoordigers van humanitaire organisaties de toegang tot het gebied was ontzegd. Alleen vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR werden toegelaten.

De grensstreek is een probleemgebied geworden omdat Macedonië de grenzen heeft gesloten en alleen nog Irakezen en Syriërs doorlaat. Zij dienen dan wel over de vereiste documenten beschikken. Volgens persbureau Reuters zijn er 1200 mensen gestrand in Idomeni. Zij weten niet of  en wanneer ze verder kunnen reizen. De meeste gestrande vluchtelingen komen uit Afghanistan.

Omdat Oostenrijk en de Balkanlanden de grenzen sluiten, komt er steeds meer druk op Griekenland te staan. De Griekse regering probeert een volledige sluiting van de noordelijke grenzen te vermijden en beschuldigt de EU ervan gemaakte afspraken niet na te komen. Volgens migratieminister Yannis Mazoulos was er afgesproken dat de vluchtelingenpolitiek niet gewijzigd zou worden vóór de speciale EU-top  met de Turkse overheid over de migratieproblematiek op 7 maart.

Premier Alexis Tsipras noemde het een schande dat Oostenrijk en enkele Balkanlanden vandaag in Wenen buiten de Europese Unie en Griekenland om een conferentie over asielpolitiek hebben gehouden.

Ondertussen gaat de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Griekenland onverminderd door. Vanmorgen arriveerden 1250 migranten en vluchtelingen van drie Griekse eilanden in Piraeus. Sommigen hadden al kaartjes voor de bus naar Idomeni. Of zij naar de grens met Macedonië mogen reizen, is niet duidelijk.

In de eerste twintig dagen van februari kwamen 33.767 migranten per boot aan in Griekenland, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Sinds het begin van het jaar staat de teller al op bijna 100.000. Het sluiten van de grenzen zal alleen maar tot meer chaos en verwarring leiden in de vluchtelingencrisis, aldus de UNHCR

 

4 Responses to Duizenden vluchtelingen gestrand in Griekenland

  1. […] de plannen van Oostenrijk en een aantal Balkanlanden dreigen veel migranten en vluchtelingen te stranden in Griekenland. Volgens Kotzias mag de ‘de verantwoordelijkheid van het omgaan met de vluchtelingencrisis […]

  2. […] Duizenden vluchtelingen gestrand in Griekenland […]

  3. […] kamp in Idomeni ontstond nadat Macedonië de grens met Griekenland sloot en duizenden vluchtelingen niet verder konden reizen. Er komen nog dagelijks mensen bij die hopen dat de grens snel weer opengaat. De Griekse verwacht […]

  4. […] bijna allemaal doorreizen naar andere Europese landen, maar konden niet verder nadat de zogenaamde Balkanroute werd afgesloten. Uiteindelijk strandden ze in Griekenland. Van de mensen die nu in de kampen op het Griekse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: