Griekse boeren botsen met politie in Athene

boeren_protest_atheneBoze boeren uit Kreta hebben geprobeerd om het Griekse ministerie van Landbouw te bezetten. Ze bekogelden het gebouw en de oproerpolitie met stenen, tomaten en vuurwerk. De politie reageerde met traangas.

Duizenden boeren uit het hele land komen naar Athene om te protesteren tegen de geplande pensioen- en belastinghervormingen. Ze hebben aangekondigd dat de ‘bestorming van de hoofdstad’ zeker twee dagen zal gaan duren.

De boeren willen dat de regering het wetsvoorstel intrekt. Om hun eisen kracht bij te zetten zullen ze 48 uur hun tenten opslaan op het Syntagmaplein. Aan het einde van de middag was bij het parlement een grote demonstratie tegen de voorgenomen pensioen- en belastinghervormingen.

Om een verkeerschaos te voorkomen sloot de politie elf belangrijke toegangswegen naar het stadscentrum af. Boeren met tractoren werden niet doorgelaten. Volgens Skai TV mochten 21 tractoren toch het centrum in voor een ‘symbolische parade’.

Griekenland moet onder druk van de EU opnieuw een groot aantal hervormingen en bezuinigingen doorvoeren. Vooral boeren worden daarbij hard getroffen: de pensioenpremie wordt verdrievoudigd, belastingen verdubbeld en fiscale voordelen worden afgeschaft.

Griekse boeren voeren al ruim drie weken actie tegen deze voorgenomen hervormingen. Ze blokkeren met hun tractoren grensovergangen in het noorden van het land en een groot aantal snelwegen.

One Response to Griekse boeren botsen met politie in Athene

  1. […] vertragen beoordeling’ Griekse inzending Songfestival al bekend TV-tip: Greece with Simon Reeve Griekse boeren botsen met politie in Athene Griekenland opnieuw in recessie Drie doden bij crash marinehelikopter Miljoenen illegale sigaretten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: