Kos houdt referendum over vluchtelingen-hotspot

kos_hotspot_verzetHet gemeentebestuur van Kos gaat een referendum houden over de komst van een vluchtelingen-hotspot op het eiland. Onder de eilandbewoners is er veel verzet tegen een registratiecentrum voor migranten in een oude kazerne.

Veel inwoners vrezen dat de vluchtelingenstroom hun belangrijkste bron van inkomsten, het toerisme, kapot zal maken. Daarom eisen ze dat de migranten onmiddellijk naar het vasteland worden gebracht. Volgens rapporten hebben ongeveer 7000 inwoners van Kos een petitie tegen de bouw van een registratiecentrum op het eiland ondertekend.

De hotspots maken deel uit van het EU-herverdelingsplan en zijn bedoeld om de registratie en identificatie van migranten en vluchtelingen soepeler te laten verlopen. Aan het einde van deze maand moeten er vijf hotspots operationeel zijn op de Griekse eilanden. Nu is alleen de hotspot op Lesbos vol in gebruik, de andere centra komen op Chios, Samos, Leros en Kos. Bij Athene en Thessaloniki worden nog twee grote centra gepland.

Vorige week kwam het meerdere keren tot rellen tussen eilandbewoners en de politie. Uit protest tegen de bouw van het registratiecentrum staken ze op de toegangsweg naar de toekomstige hotspot bij Pyli-Limni autobanden in brand en bekogelden ze de politie met stenen. De politie zette traangas in tegen de betogers. Gisteren werd het politiebureau op Kos bestookt met brandbommen en vuurwerk.

Kos is een van de eilanden in de Egeïsche Zee waar dagelijks honderden migranten en vluchtelingen arriveren vanuit het nabijgelegen Turkije. In januari kwamen er ongeveer 59.000 vluchtelingen aan in Griekenland, ter vergelijking: in juli 2015 waren dat er 55.000.

De Europese Commissie waarschuwde vorige maand dat de Griekse controle van de buitengrenzen ernstig tekortschiet en dat het land zijn verplichtingen niet nakomt. Als Griekenland niet binnen drie maanden de situatie verbetert, kunnen de Schengenlanden de controles aan de grens met Griekenland verscherpen of zelfs de grenzen te sluiten.

3 Responses to Kos houdt referendum over vluchtelingen-hotspot

  1. Rob Alberts schreef:

    Het blijft overal een lastig iets.

    Bezorgde groet,

  2. […] opnieuw in recessie Drie doden bij crash marinehelikopter Miljoenen illegale sigaretten onderschept Kos houdt referendum over vluchtelingen-hotspot Varoufakis lanceert nieuwe beweging DiEM25 Mediterrane monniksrob niet langer ‘ernstig […]

  3. […] op Kos verzetten de inwoners zich nog tegen de komst van een registratiecentrum. Zij vrezen dat de vluchtelingenstroom negatieve gevolgen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: