Mediterrane monniksrob niet langer ernstig bedreigd

monachus_monachus Goed nieuws voor de Mediterrane monniksrob (Monachus Monachus): de populatie in de Egeïsche Zee is zodanig toegenomen dat het dier niet langer wordt beschouwd als ‘ernstig bedreigd’.

Hoewel het beter gaat met de soort, ligt het gevaar voor uitsterving nog altijd op de loer, waarschuwt de Griekse Vereniging voor de Studie en bescherming van de monniksrob (MOM).

De populatie Mediterrane monniksrobben blijft klein en is kwetsbaar door overbevissing en verstoring van hun leefgebied. Volgens MOM is de positieve ontwikkeling te danken aan betere informatievoorziening en een verhoogd milieubewustzijn.

De Monachus Monachus is het meest bedreigde zeeroofdier ter wereld. Het dier had de kritieke status, de laatste categorie voor ‘uitgestorven in het wild’.  Op de zogenaamde Rode Lijst, de lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) met bedreigde dier- en plantsoorten, is de mediterrane monniksrob nu een categorie gezakt naar de status’bedreigd’.

Er leven naar schatting nog zo’n 600 Mediterrane monniksrobben in het wild. Het grootste deel van de zeehondenkolonie leeft in Griekenland. Het Nationaal Park Alonissos is een beschermd leefgebied voor de Monachus Monachus.

5 Responses to Mediterrane monniksrob niet langer ernstig bedreigd

 1. Martijn schreef:

  600 Monniksrobben is niet veel. Weer een taak voor veelgeplaagd Griekenland: verminderen van de gigantische migrantenstroom, op orde brengen van financiën en economie en zorgen voor toename van de Monniksrobben populatie.
  (Leuke naam trouwens, Monniksrobben. Zijn kennelijk in een klooster ter wereld gebracht).
  Martijn.

 2. Rob Alberts schreef:

  Goed nieuws leest lekker!
  600 vind ik wel nog steeds erg weinig ….

  Natuurvriendelijke groet,

 3. […] Kos houdt referendum over vluchtelingen-hotspot Varoufakis lanceert nieuwe beweging DiEM25 Mediterrane monniksrob niet langer ‘ernstig bedreigd’ Blog: Carnaval en […]

 4. […] Mediterrane monniksrob niet langer ‘ernstig bedreigd’ […]

 5. […] Instandhouding van de mediterrane monniksrob De Griekse Vereniging voor de Studie en de Bescherming van de Monniksrob (MOm) zet zich al 30 jaar in voor deze bedreigde diersoort. Het opzettelijk doden van de dieren, toevallige verstrikking in visnetten, overbevissing en de verslechtering van het leefgebied zijn door MOm aangepakt. Mede hierdoor is de status van de monniksrob op de Rode Lijst gezakt van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: