Protest tegen bezuinigingen draait uit op relletjes

rellen_4feb2016Een betoging tegen de pensioenhervormingen van de Griekse regering is in Athene uitgelopen op rellen. Het protest was onderdeel van een 24-uursstaking die het openbare leven in Griekenland vandaag vrijwel geheel stil legt.

Volgens de politie waren er in Athene zo’n 50.000 betogers op de been. Eem groep in het zwart geklede jongeren gooiden met stenen en molotovcocktails naar de politie. De massaal aanwezige oproerpolitie reageerde met traangas om de menigte uiteen te drijven.

Een journalist die voor de Atheense radiozender Athina 984 verslag deed van de betoging, werd aangevallen door onbekende belagers. Hij werd van achteren met stokken op zijn hoofd geslagen en moest zwaargewond naar het ziekenhuis.

Duizenden Grieken staakten vandaag om te protesteren tegen bezuinigingen op de pensioenen. Er werd gestaakt in het onderwijs en de gezondheidszorg en ook taxi- en vrachtwagenchauffeurs, notarissen, advocaten, ingenieurs en boeren legden het werk neer.

Vrijwel het hele openbare vervoer lag vandaag stil door de staking die was uitgeroepen door de grootste vakbonden. Veerboten bleven in de haven en tientallen binnenlandse vluchten werden geschrapt. Ook alle benzinestations zijn gesloten.

1,8 miljard euro bezuinigen

Griekenland moet dit jaar 1,8 miljard euro bezuinigen op de pensioenen (1 procent van het BBP) omdat het huidige pensioenstelsel te duur is. Dit is één van de voorwaarden die de internationale geldschieters hebben gesteld bij het derde reddingsplan van 86 miljard euro.

Premier Tsipras wil niet opnieuw gaan snijden in bestaande pensioenen – dat is de afgelopen jaren al elf keer gebeurd. Wel worden toekomstige pensioenen verder versoberd en gaan de premies voor werkgevers en werknemers omhoog. Voor veel Grieken gaan die plannen van de regering veel te ver.

Boeren worden in de nieuwe plannen het hardst getroffen. Hun pensioenpremie wordt verdrievoudigd en daarbij moeten ze als zelfstandig ondernemer ook meer belasting gaan betalen (van 13 naar 26 procent). Ze voeren al ruim tien dagen actie tegen deze hervormingen door in het hele land wegen te blokkeren.

Protesterende boeren:

3 Responses to Protest tegen bezuinigingen draait uit op relletjes

 1. Rob Alberts schreef:

  Jammer dat het zo gaat.

  Bezorgde groet,

 2. Martijn schreef:

  Het niet eens zijn met maatregelen, bezuinigingen en protesteren daartegen, prima. Onderdeel van gekozen democratie.
  Zwart geklede jongeren (enkele?) die menen de politie te moeten bekogelen met stenen en Molotov-cocktails passen hier niet bij. Zelfs zwartgeklede pensionado’s, ouderen dus, verlagen zich niet tot een dergelijke uiting van protest.
  Die jongeren, al dan niet zwartgekleed, zouden beter naar hun eigen, uitkeringsonafhankelijke toekomst kunnen kijken en daaraan zèlf werken. Is positiever dan relschoppen.
  Martijn Wisman.

 3. […] Protest tegen bezuinigingen draait uit op rellen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: