Griekse oma en visser voorgedragen voor Nobelprijs

lesvos-grannies-refugees_klein

Een 83-jarige oma, een visser en een Amerikaanse actrice zijn door Griekenland voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag sluit de termijn waarbinnen kandidaten kunnen worden aangemeld.

De Nobelprijs voor de Vrede kan alleen aan individuen of organisaties worden toegekend, daarom heeft de Griekse commissie een selectie gemaakt uit de vele individuele hulpverleners die zich inzetten voor vluchtelingen op de Griekse eilanden.

De keuze viel uiteindelijk op de 83-jarige Militsa Kamvyssi (een van de drie oma’s die een vluchtelingbaby de fles gaven na zijn aankomst op Lesbos), visser Stratis Valiamos (die op Lesbos tientallen mensen redde van de verdrinkingsdood) en de Amerikaanse actrice en activiste Susan Sarandon die tijdens de kerstdagen op Lesbos hielp bij de aankomst van de vluchtelingen.

Zij vertegenwoordigen volgens de Griekse commissie alle inwoners van de Griekse eilanden en verdedigen de waarden vrede, vrijheid en solidariteit.

De campagne om Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen hebben geholpen te nomineren voor de Nobelprijs werd  gestart op het online platform Avaaz. De petitie leverde uiteindelijk ruim 635.000 handtekeningen op.

Ook 230 academici van 110 internationale universiteiten startten een actie om de eilandbewoners de prestigieuze prijs te geven voor hun inspanningen. Hun initiatief kreeg steun van Europese politici, artiesten en Griekse media. Nobelprijswinnaars Christopher Pissarides (economie) en Desmond Tutu (vrede) steunden het voorstel.

Het Nobelprijscomité maakt in het najaar de winnaar bekend. De vredesonderhandelaars van de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC en klokkenluider Edward Snowden, die geheime documenten verspreidde over Amerikaanse spionageactiviteiten, zouden  ook behoren tot de kanshebbers.

7 Responses to Griekse oma en visser voorgedragen voor Nobelprijs

 1. Martijn schreef:

  Ik hoop dat “oma” wint! Had de Avaaz petitie al eerder ondertekend.
  Eerbetoon voor alle Griekse eilandbewoners die de vluchtelingen barmhartig hebben ontvangen en verzorgd.
  Martijn Wisman.

 2. […] Griekse oma en visser voorgedragen voor Nobelprijs […]

 3. […] Griekse oma en visser voorgedragen voor Nobel-vredesprijs […]

 4. […] Griekse oma en visser voorgedragen voor Nobel-vredesprijs […]

 5. […] het Noors Nobelcomité bekend wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Een van de genomineerden is de Griekse visser Stratis Valiamos, die op Lesbos talloze vluchtelingen redde van de […]

 6. […] oma werden – als vertegenwoordigers van alle inwoners van de Griekse eilanden – voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze wonnen overigens niet. Dat deden het Hellenic Rescue Team en mensenrechtenactivist Efi Latsoudi […]

 7. […] Griekse oma en visser voorgedragen voor Nobelprijs […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: