Zeker 24 migranten verdronken bij Samos

samos_migranten_verdronkenVoor de kust van Samos is een vluchtelingenboot gekapseisd. Daarbij kwamen minstens 24 mensen om het leven, onder wie 10 kinderen. Dat meldt de Griekse kustwacht.

Op de houten boot zaten waarschijnlijk 45 mensen. De kustwacht heeft tien opvarenden gered. Zij waren in shock en konden niet vertellen wat er precies was gebeurd. Ook is het nog onduidelijk wat hun land van herkomst is.

Eerder vandaag verdronken vijf volwassenen en twee kinderen nadat hun boot voor de kust van Kos was gezonken. Vorige week kwamen 44 mensen om bij twee ongelukken met migrantenboten op de Egeïsche Zee.

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR zijn tot 24 januari al meer dan 44.000 vluchtelingen en migranten over zee vanuit Turkije in Griekenland gearriveerd. De meesten zijn op de vlucht voor de burgeroorlog in Syrië.

Europa bekritiseert grenscontroles

De Europese Commissie vindt dat de Griekse controle van de buitengrenzen ernstig tekortschiet en dat het land zijn verplichtingen niet nakomt. Dat staat in een conceptrapport van de Europese Commissie over de evaluatie van de toepassing van ‘Schengen’-regels door Griekenland.

Het rapport is gebaseerd op onaangekondigde bezoeken die inspecteurs van 10 tot 13 november brachten aan de Grieks-Turkse landgrens en de Griekse eilanden Chios en Samos. Zij constateerden dat de  vluchtelingen onvoldoende worden geïdentificeerd en geregistreerd, hun vingerafdrukken vaak niet in computersystemen worden gezet en reisdocumenten niet systematisch  worden gecheckt in de beschikbare databases.

Quarantaine

Als Griekenland niet binnen drie maanden de situatie verbetert, kunnen de Schengenlanden de controles aan de grens met Griekenland verscherpen of zelfs de grenzen te sluiten. Die maatregelen zullen de Griekse lucht- en zeehavens treffen, omdat het niet direct aan een ander Schengenland grenst.  Griekenland wordt dan als het ware in quarantaine geplaatst – en dat zal het toerisme schaden.

“Om Schengen weer normaal, dus zonder interne grenscontroles, te laten functioneren moet Griekenland de opvang, registratie en terugkeer van migranten substantieel verbeteren”, aldus EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). Volgens Avramopoulos werken de Grieken hard aan het verbeteren van de grenscontroles. Premier Alexis Tsipras beloofde dat Griekenland volgende maand zijn zaken op orde zal hebben.

Oneerlijk en absurd

De burgemeester van Lesbos, het eiland waar vorig jaar de meeste vluchtelingen aankwamen, zei tegenover persbureau Reuters de waarschuwingen van Europa ‘volkomen oneerlijk en volkomen absurd’ te vinden. “Meer dan 550.000 mensen zijn alleen al via Lesbos binnengekomen – en dat is slechts een stipje op de wereldkaart”, aldus de burgemeester. “Griekenland doet meer dan het kan.”

Philippe Leclerc, UNHCR-vertegenwoordiger voor Griekenland, heeft de EU-landen opgeroepen om samen te werken. “Elke lidstaat moet zijn steentje bijdragen. We rekenen erop dat ze veel mee verantwoordelijkheid, vertrouwen en solidariteit tonen dan ze tot dusver hebben laten zien.”

2 Responses to Zeker 24 migranten verdronken bij Samos

  1. Martijn schreef:

    In plaats van Griekenland te bekritiseren en te dreigen, kan de Europese Commissie beter naar het eigen EU falen kijken. Los van de trieste constatering van de dood van weer zovele vluchtelingen, waarvoor Griekenland niet verantwoordelijk is.
    De volstrekt laakbare houding en handelwijze van de Europese Commissie bespoedigt op ongekende manier het uiteenvallen van het gehele EU-circus. Maar de zondebok is door de EU-elite al bepaald: Griekenland. Staaltje van laffe ambtenarij vanuit Brussel.
    Martijn Wisman.

  2. […] Benzinebommen op huis Griekse minister Flabouraris Griekenland gestegen op anti-corruptie-index Zeker 24 migranten verdronken bij Samos Panathinaikos vult uit protest tribune met ballonnen Varoufakis licht zijn plannen toe in Amsterdam […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: