Griekse minister: ‘België wil push-back van migranten’

mouzalas_interview_bbcBelgië wil dat Griekenland begint met zogenaamde ‘push-backs’, het onderscheppen en terugsturen van migranten op zee. Dat beweerde de Griekse minister van Migratie Yiannis Mouzalas gisteren in een interview met BBC Newsnight.

Bij een informeel overleg van Europese ministers van migratie in Amsterdam zou de Belgische staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dat tegen Mouzalas hebben gezegd. “De Belgen zeiden: ‘drijf ze terug in zee. Ga tegen de wet in. Ik ben bang. Het kan me niet schelen als je ze verdrinkt”, aldus de Griekse minister.

Francken ontkent stellig dat hij die uitspraken heeft gedaan en zegt ‘de groteske verklaringen’ van Mouzalas ten zeerste te betreuren. “België is een gerespecteerd land, met hoge standaarden rond mensenrechten, ontvangst van asielzoekers en internationale bescherming”, laat hij weten in een persverklaring.

“Ik kan alleen maar constateren dat deze beschuldigingen komen op een moment waarop Griekenland steeds geïsoleerder staat in het Europees debat over migratie”, aldus Francken.

De Belgische staatssecretaris zei na afloop van het informele overleg wel dat Europa het beheer van de hotspots in Griekenland moet overnemen, omdat de Athene de situatie niet aankan. Francken wil in Griekenland 100.000 tot 200.000 Europese ‘wachtkamers’ creëren voor vluchtelingen, die daar hun asielaanvraag moeten afwachten. Wordt hun aanvraag afgewezen, dan moeten ze meteen worden teruggestuurd.

One Response to Griekse minister: ‘België wil push-back van migranten’

  1. […] Panathinaikos vult uit protest tribune met ballonnen Varoufakis licht zijn plannen toe in Amsterdam Griekse minister: ‘België vroeg om push-back van migranten’ Beeldjes Artemis en Apollo gevonden op Kreta Ropoto: de zinkende […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: