Academici nomineren Grieken voor Nobelprijs

Deligiorgis_migrant_geredEr was al een online petitie, maar nu is er ook een groep academici die vindt dat Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen hebben geholpen de Nobelprijs voor de Vrede verdienen. Dat schrijft The Guardian.

Academici van vooraanstaande universiteiten als Oxford, Princeton, Harvard, Cornell en Kopenhagen vinden dat deze Grieken onderscheiden moeten worden voor het tonen van ‘empathie en zelfopoffering’. Ze gaan de inwoners van Lesbos, Kos, Chios, Samos, Rhodos en Leros daarom voordragen bij het Nobelcomité. De deadline voor het indienen van nominaties is 1 februari.

Volgens The Guardian hebben de initiatiefnemers ook al contact gehad met de Griekse minister van Migratie, Yiannis Mouzalas. Mouzalas heeft gezegd dat Griekenland de nominatie zal steunen.

Op het online actieplatform Avaaz werd eind vorig jaar een petitie gestart waarin wordt gevraagd om de bewoners van de Griekse eilanden de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen voor hun reactie op de vluchtelingencrisis. Die petitie is inmiddels door bijna 300.000 mensen ondertekend.

De Nobelprijs voor de Vrede kan alleen aan individuen of organisaties worden toegekend. Als het comité de aanbeveling volgt, zal de prijs waarschijnlijk worden toegekend aan een van de vele Griekse solidariteitsnetwerken.

Wellicht maakt de 34-jarige sergeant Antonis Deligiorgis ook een kans. Hij redde in april 2015 op Rhodos in zijn eentje twintig drenkelingen. Deligiorgis ontving voor zijn heldendaad een eremedaille uit handen van de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos.

6 Responses to Academici nomineren Grieken voor Nobelprijs

 1. […] Academici nomineren Grieken voor Nobelprijs […]

 2. Martijn schreef:

  Prachtig! Deze Griekse eilandbewoners tonen warme menselijkheid die in de EU politiek ontbreekt. De Avaaz petitie heb ik kort geleden al getekend, verstuurd.
  Maar waarom hebben de “vluchtelingen” niet eenzelfde opvang ontvangen in Turkije, het oversteek vertrekland? Dat 3 miljard EU geld krijgt?
  Nobelprijs voor de Vrede: graag van harte voor de hulpvaardige, medemenslievende Griekse eilandbewoners.
  Martijn Wisman.

 3. […] Academici nomineren Grieken voor Nobelprijs […]

 4. […] 230 academici van 110 internationale universiteiten startten een actie om de eilandbewoners de prestigieuze prijs te geven voor hun inspanningen. Hun initiatief kreeg […]

 5. […] Academici nomineren Grieken voor Nobelprijs […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: