Hulpverleners op Lesbos beschuldigd van mensensmokkel

boot_hulpDe Griekse politie heeft op Lesbos twee Deense en drie Spaanse hulpverleners gearresteerd. Ze worden beschuldigd van mensensmokkel.

De Denen werken voor Team Humanity, een kleine internationale hulporganisatie die vluchtelingen op zee helpt om Lesbos te bereiken. Met hulp van de Spanjaarden hadden ze een bootje met vluchtelingen in nood naar de Griekse kust gesleept.

Ze worden ervan beschuldigd met hun reddingsboot geholpen te hebben om de vluchtelingen op een illegale manier Griekenland binnen te krijgen. Het vijftal riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar. Hun advocaat zegt dat ze alleen mensenlevens hebben gered en dat mensensmokkel nooit in ze is opgekomen.

In het NOS Radio 1 Journaal zei René Berg, oprichter en bestuursvoorzitter van Stichting Bootvluchteling, ook dat hij ervan uitgaat dat de hulpverleners onschuldig zijn aan mensensmokkel. “Het vermoeden is dat ze een waarschuwing van de Griekse kustwacht in de wind hebben geslagen en toch mensen zijn gaan helpen. Ik denk dat dit een signaal is van de autoriteiten.”

Team Humanity bestaat sinds het najaar van 2015 en heeft een eigen boot waarmee ze op de Egeïsche Zee hulp bieden aan vluchtelingen en migranten. De organisatie werkte tot dusver goed samen met de Griekse kustwacht. Maar een woordvoerder zegt in een Deense krant dat het lijkt alsof de Griekse autoriteiten harder gaan optreden tegen vrijwilligers.

Update 17/1: De hulpverleners zijn op vrije voeten gesteld na het betalen van een borgtocht van 5000 euro per persoon, meldt Team Humanity op Facebook. Een van hen moest een borg van 10.000 euro betalen en mag Griekenland niet verlaten tot de zaak voorkomt (dat kan 18 maanden duren)

1 Responses to Hulpverleners op Lesbos beschuldigd van mensensmokkel

  1. […] Hulpverleners op Lesbos beschuldigd van mensensmokkel […]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.