Eldorado Gold schort activiteiten Skouries-mijn op

mijn_skouriesHet Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold schort een deel van zijn activiteiten in het noorden van Griekenland op. Het bedrijf zegt dat het voortdurend wordt tegengewerkt door de Griekse regering, die benodigde vergunningen niet afgeeft of weer intrekt.

De activiteiten in de kopermijn in Skouries zijn voorlopig stilgelegd en mogelijk gebeurt binnenkort hetzelfde met het Olympias-project (een goud-, zilver-, lood- en zinkmijn op het schiereiland Halkidiki). Ook voor enkele andere projecten wacht het bedrijf nog op de noodzakelijke vergunningen.

Volgens CEO Paul Wright heeft Eldorado Gold veel geld geïnversteerd, maar komt de Griekse overheid haar afspraken niet na. “We willen graag verder, maar de wil ontbreekt bij de Griekse regering. We zijn een speelbal geworden van de politiek.”

Wright zegt dat zijn bedrijf 700 miljoen dollar in de ontwikkeling van de mijnen investeerde en dat er zo’n 2000 arbeidsplaatsen zijn gecreëerd in Griekenland. Door het stilleggen van de werkzaamheden gaat een onbekend aantal banen verloren.

Tegen de mijnbouwactiviteiten van Eldorado Gold in Skouries bestaat al jaren veel verzet. Bewoners van de regio vrezen dat er onherstelbare schade aan het milieu ontstaat door het zoeken naar goud en koper. Ook de regering van premier Tsipras is kritisch over het bedrijf.

Eldorado Gold ontwijkt bovendien belasting in Griekenland door het gebruik van brievenbusfirma’s in Nederland.  Volgens onderzoeksbureau SOMO liep de Griekse schatkist hierdoor de afgelopen twee jaar minstens 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.

Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados., concludeerde SOMO vorig jaar in het rapport ‘Fools Gold’.

Advertenties

3 Responses to Eldorado Gold schort activiteiten Skouries-mijn op

  1. chris de gruyter schreef:

    Misschien een goede zaak en een goed idee dat de griekse regering dit zelf in handen neemt en verder zet! De banen mogen natuurlijk niet verloren gaan, de gedane investeringen kunnen bekeken worden als betaling van ontdoken belastingen….win-win

  2. […] Eldorado Gold schort activiteiten Skouries-mijn op […]

  3. […] jaar legde het bedrijf een deel van zijn activiteiten ook al tijdelijk stil omdat het voortdurend zou worden tegengewerkt door de Griekse regering, die benodigde vergunningen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: