Mitsotakis nieuwe leider Nea Dimokratia

mitsotakis_NDOud-minister Kyriakos Mitsotakis is gekozen als nieuwe leider van Nea Dimokratia (ND).

Na het tellen van 70 procent van de stemmen, had hij volgens de krant Kathimerini al de steun van zo’n 51 procent van zijn partijgenoten. Evangelos Meimarakis, zijn voornaamste uitdager, gaf zijn nederlaag toe.

Mitsotakis volgt Antonis Samaras op, die in juli vorig jaar opstapte na het overduidelijke ‘nee’ in het referendum over de Europese bezuinigingsplannen.  Evangelos Meimarakis werd vervolgens aangesteld als interim-leider van de partij.

De 47-jarige Mitsotakis wacht de zware taak de conservatieve partij weer op de kaart te zetten na twee verkiezingsnederlagen. Nea Dimokratia was van 2004 tot 2009 aan de macht, maar verloor de steun van veel Grieken tijdens de schuldencrisis. De aankomend partijleider kondigde aan van ND weer ‘de grote centrum-rechtse partij’ te willen maken.

Mitsotakis was van 2013 tot 2015 minister van Administratieve Hervorming in het kabinet van premier Samaras. Zijn vader Konstantinos leidde Nea Dimokratia tussen 1984 en 1993 en was premier van 1990 tot 1993. Zijn zus Dora Bakoyanni was burgemeester van Athene en minister van Buitenlandse zaken.

In 2007 raakte Mitsotakis in opspraak vanwege het omkoopschandaal bij Siemens Griekenland. Hij heeft altijd elke schuld ontkend en is ook nooit schuldig bevonden.

6 Responses to Mitsotakis nieuwe leider Nea Dimokratia

 1. […] Mitsotakis nieuwe leider Nea Dimokratia […]

 2. Martijn schreef:

  Inderdaad een zware taak voor Kyriakos Mitsotakis om ND weer in beeld bij het Griekse volk te krijgen. Het volk heeft nog niet zo lang geleden voor Tsipras’ Syriza gekozen.
  Kyriakos is kennelijk afkomstig uit een bestuursfamilie: zelf oud-minister, pa oud-premier, zus ex-burgemeester van Athene en ex-minister. Deze bestuurlijke achtergrond hoeft niet altijd een voordeel te zijn, gezien de keuze van het volk.
  Martijn.

 3. […] Mitsotakis nieuwe leider Nea Dimokratia […]

 4. […] bij de vraag wie het beste regeringsleider zou kunnen zijn, kwam Syriza op het tweede plan. De nieuwe oppositieleider Kyriakos Mitsotakis (ND) kreeg de steun van 27 procent van de ondervraagden. Een kwart van de ondervraagden sprak de […]

 5. […] De centrum-rechtse Mitsotakis behoorde tot een van de machtigste politieke families in Griekenland. Hij was een neef van de liberale staatsman Eleftherios Venizelos. Zijn vader en grootvaders zaten in het Griekse parlement. Mitsotakis’ oudste dochter Dora Bakoyannis was burgemeester van Athene tijdens de Olympische Spelen van 2004 en minister van Buitenlandse Zaken van 2006 tot 2009. Zijn zoon Kyriakos Mitsotakis werd in januari 2016 gekozen als partijleider van Nea Dimokratia. […]

 6. […] werd begin 2016 gekozen als leider van Nea Dimokratia en kondigde aan van ND weer ‘de grote centrum-rechtse partij’ te willen maken. Hij […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: