Slechts tien procent werklozen krijgt uitkering

werkloos_2Slechts tien procent van de 1.050.000 geregistreerde werklozen in Griekenland ontvangt de werkloosheidsuitkering van 360 euro per maand. Dat zei Maria Karamesini, hoofd van de Griekse werkgelegenheidsinstantie OAED, in een gesprek met Mega TV.

Van de miljoen Grieken die bij het OAED geregistreerd zijn, zoeken er 845.000 naar werk. Veel vijftigplussers zijn al een tijd geleden gestopt met het zoeken naar werk, omdat zij nergens meer aan de slag kunnen.

Het werkelijke aantal werklozen in Griekenland ligt hoger dan de cijfers van het OAED aangeven. Zzp-ers en freelancers die hun werk door de crisis verloren zijn daar namelijk niet in opgenomen.

Werklozen in Griekenland krijgen maximaal één jaar een werkloosheidsuitkering, ongeacht het aantal gewerkte jaren. Na dat jaar zijn werklozen aangewezen op liefdadigheid of hulp van familie.

In het derde kwartaal van 2015 bedroeg de werkloosheid in Griekenland 24 procent volgens cijfers van het Griekse statistiekbureau Elstat. De Griekse jeugdwerkloosheid bedraagt 48,8 procent.

In het gesprek met Mega TV kondigde Karamesini ook nieuwe gesubsidieerde werkgelegenheidsprojecten aan, waar 36.000 werklozen aan kunnen deelnemen. Een project voorziet in kortetermijnprogramma’s voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud.

In een ander project krijgen 10.000 werkloze vijftigplussers de kans om voor 18 of 30 maanden aan de slag te gaan. De overheid neemt dan 50 procent van de loonkosten voor haar rekening.

Advertenties

3 Responses to Slechts tien procent werklozen krijgt uitkering

 1. Martijn schreef:

  Dramatische feiten, dramatische cijfers. Zijjn hierin ook opgenomen de velen die in de toeristische industrie werken? Die zitten van oktober tot mei ook zonder werk, of inkomsten uit dit werk.
  Martijn.

 2. Rob Alberts schreef:

  Vreselijk!

  Bezorgde groet,

 3. […] Slechts tien procent werklozen krijgt uitkering […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: