‘Griekse eilanden verdienen Nobel-vredesprijs’

nobelprijs_vredeOp het online actieplatform Avaaz is een petitie gestart waarin wordt gevraagd om de bewoners van de Griekse eilanden de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen voor hun reactie op de vluchtelingencrisis.

“Hoewel ze zelf al jaren te lijden hebben van de economische crisis in hun land, dodon en de inwoners van de eilanden in de Egeïsche Zee al het mogelijke om de ontheemde Syrische vluchtelingen te helpen”, schrijft Steven K, de Amerikaanse initiatiefnemer van de petitie, op de website van Avaaz.

De Grieken (en vele andere buitenlandse vrijwilligers en non-profit organisaties op de eilanden) verrichten daden van ‘filotimo’, liefde, respect en ‘filoxenia’ voor mensen die totale vreemden voor hen zijn. Die daden en offers mogen niet onopgemerkt blijven omdat ze in belangrijke mate bijdragen aan de wereldvrede en stabiliteit en een goed voorbeeld zijn van naastenliefde, zo luidt de begeleidende tekst bij de petitie.

Tot dusver hebben al meer dan 38.000 mensen de petitie ondertekend. De handtekeningen zullen worden overhandigd aan het Nobelprijscomité.

In 2015 arriveerden meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen in Europa, 801.384 mensen staken met rubberboten de zee over tussen Turkije en de Griekse eilanden. Op Lesbos kwamen tot eind november 347.362 mensen aan.

8 Responses to ‘Griekse eilanden verdienen Nobel-vredesprijs’

 1. elly bens schreef:

  hallo Natascha,

  Bedankt voor je bericht. Erg goed om dit wereldkundig te maken. Volgens cijfers van UNHCR zijn er op Lesbos 500.018 vluchtelingen in 2015 binnen gekomen. Jij benoemt in het artikel een ander aantal? Welke bron hanteer je ?

  Vriendelijke groet, Elly Bens

 2. Martijn schreef:

  Mooi en goed initiatief van Avaaz. Waar EU/Brussel tekortschoten, zorgde de Griekse eilandbevolking voor een veilige en warme opvang.
  Petitie heb ik inmiddels ondertekend. Nu nog de 30.000 EU ambtenaren in Brussel.
  Martijn.

 3. […] ‘Griekse eilanden verdienen Nobel-vredesprijs’ […]

 4. […] ‘Griekse eilanden verdienen Nobel-vredesprijs’ […]

 5. […] was al een online petitie, maar nu is er ook een groep academici die vindt dat Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen […]

 6. […] Griekse eilandbewoners die bootvluchtelingen hebben geholpen te nomineren voor de Nobelprijs werd  gestart op het online platform Avaaz. De petitie leverde uiteindelijk ruim 635.000 handtekeningen […]

 7. […]  ‘Griekse eilanden verdienen Nobel-vredesprijs’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: