Varoufakis komt met eigen linkse beweging

varoufakis_2

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis werkt aan een politieke comeback. Hij is bezig met het opzetten van een linkse Europese beweging: Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25).

Met DiEM25 wil Varoufakis zich inzetten voor meer democratie in Europa en een einde maken aan wat hij noemt de sluipende fragmentatie van Europa. Volgens de ex-minister is de beweging het enige goede alternatief voor meer democratie. Het streven is een volledig democratisch Europa in 2025.

De beweging wordt op 9 februari in Berlijn gelanceerd, zegt Varoufakis in een interview met de Spaanse krant El Diario. Gedetailleerde plannen en het programma van DiEM25 zijn nog niet bekend, wel is er een voorlopig manifest: Manifest voor Democratisering van Europa.

De eerste zin van het document klinkt bekend in de oren: ‘A spectre is haunting the Powers of Europe’. Het verschilt bijna niet van de openingszin in het Communistisch Manifest van Karl Marx en Friedrich Engels (‘A spectre is haunting Europe’ – een spook waart door Europa).

Een democratisch Europa is volgens Varoufakis de ‘gezamenlijke nachtmerrie van de Europese bureaucraten en de 6000 lobbyisten, de ongekozen technocraten van de trojka, de machtige Eurogroep zonder mandaat en overheden die wrede ongelijkheid voeden met zelf-opgelegde bezuinigingen’.

In augustus vorig jaar liet Varoufakis al weten dat hij een pan-Europese politieke partij wilde oprichten. “Nationale partijen vormen broze allianties binnen een Europa dat werkt als een blok, als een macro-economie met zijn eigen belangen – dat model werkt niet meer”, zei hij in een interview op de Australische radiozender ABC.

Advertenties

5 Responses to Varoufakis komt met eigen linkse beweging

  1. […] Varoufakis komt met eigen linkse beweging […]

    • Lourens J Posthumus schreef:

      Ik hoop dat hij de kans gaat benutten die Tsipras heeft laten liggen: Griekenland aanvoerder van het verzet tegen de Neo Liberale cultuur.

  2. Karel schreef:

    Mijn stem heeft hij al 🙂

  3. […] deze maand werd bekend dat Varoufakis bezig is met het opzetten van een linkse Europese beweging: Democracy in Europe Movement 2025 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: