Varoufakis: Eurogroep pleegde staatsgreep

varoufakis_2De Eurogroep heeft de bezuinigingseisen aan Griekenland stelselmatig opgeschroefd om zo de macht te kunnen overnemen. Dat zegt voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag in een eindejaarsinterview met de Volkskrant.

“Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd”, zegt Varoufakis over de onderhandelingen over het derde reddingspakket voor Griekenland.

Volgens de Griekse oud-minister had de Eurogroep helemaal geen interesse in de hervormingsvoorstellen van de Grieken. “Een akkoord met ons was rampzalig geweest. Omdat het zou bewijzen dat verzet tegen de trojka loont”, aldus Varoufakis.

“Ik wist zeker dat, welke concessies we ook weggaven, het nooit genoeg zou zijn. De trojka wilde de Griekse regering door de modder sleuren, compleet vernederen met een banksluiting”, zegt Varoufakis in het interview. Dat premier Alexis Tsipras uiteindelijk toch overstag ging, stelde hem zeer teleur. “Ja, enorm. Tsipras gaf zich – zonder overleg met mij – over aan de eisen de Eurogroep.”

Varoufakis noemt verder Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem een onbeduidend ‘popje’ dat aan de touwtjes hangt van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Dijsselbloem heeft in het voorjaar bij premier Tsipras persoonlijk aangedrongen op het vertrek van Varoufakis. De Eurogroep-voorzitter zegt dat in een reconstructie die Nieuwsuur maakte van de onderhandelingen tijdens de Griekse crisis. Varoufakis spreekt in het gesprek met Nieuwsuur van bedreiging en zelfs chantage.

Varoufakis trad in januari van dit jaar aan als minister van Financiën en al vanaf het begin boterde het niet echt met zijn Europese ambtsgenoten. Hij had het vooral aan de stok met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. Ook de eerste ontmoeting met Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem verliep nogal ongemakkelijk. Na het referendum in juli diende hij zijn ontslag in.

Update 25/12: Op zijn website heeft Varoufakis een door hem aangepaste  versie van de Engelse vertaling van het Volkskrant-interview geplaatst. Volgens de oud-minister waren de correcties nodig omdat cruciale delen uit het gesprek zouden zijn weggelaten en om zijn woorden binnen de juiste context te kunnen zien.

3 Responses to Varoufakis: Eurogroep pleegde staatsgreep

  1. Rob Alberts schreef:

    Het modder gooien achteraf maakt het verleden niet acceptabeler.

    Bezorgde groet,

  2. […] Varoufakis: Eurogroep pleegde staatsgreep […]

  3. […] Varoufakis: Eurogroep pleegde staatsgreep […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: