Geregistreerd partnerschap voor Griekse homo’s

homo_rechtenGriekenland heeft met een flinke meerderheid een wet aangenomen die geregistreerd partnerschap voor homostellen mogelijk maakt.  Van de 300 parlementariërs stemden er 194 voor de nieuwe wet, die waarschijnlijk begin volgend jaar ingaat.

“Vandaag erkennen wij dat iedereen, ongeacht geslacht of geaardheid, het recht heeft om samen te leven en zijn eigen pad te kiezen. Zodat alle Grieken gelijke rechten hebben”, zei premier Tsipras in het parlement. Hij voegde er aan toe dat een ‘cirkel van schaamte voor de staat’ nu kan worden gesloten.

Griekenland is – op Letland na – een van de laatste landen in de Europese Unie waar homo’s en lesbiennes een samenlevingscontract kunnen aangaan. Dat komt vooral door de invloed van de Grieks-Orthodoxe kerk, die vindt dat homoseksuelen de traditionele gezinswaarden ondermijnen. Bisschop Amvrosios  van Kalavryta noemde homoseksuelen onlangs nog ‘freaks van de natuur’ en ‘niet menselijk’ en moedigde mensen aan ‘op hen te spugen’.

Ook Onafhankelijke Grieken (ANEL), de populistische rechtse coalitiepartner van Syriza, was geen voorstander van de nieuwe partnerwet. Minister van Defensie Panos Kammenos was om die reden afwezig bij de stemming. De socialistische Pasok, het centristische To Potami, de Unie van Centristen en enkele conservatieve parlementsleden stemden wel voor het wetsvoorstel.

Om die steun van de oppositie te krijgen moesten er wel concessies worden gedaan. Homostellen krijgen  nu wel gelijke rechten op juridisch en fiscaal gebied en op het gebied van erfrecht, maar de mogelijkheid van adoptie en voogdij over kinderen is uit het wetsvoorstel geschrapt.

De communistische partij KKE, de extreemrechtse Gouden Dageraad en de Grieks-Orthodoxe kerk verwerpen de nieuwe wet,

In 2013 werd Griekenland op de vingers getikt door het Europese Hof voor de rechten van de mens vanwege discriminatie van homoseksuele partners.  Enkele klagers kregen toen een schadevergoeding omdat de Griekse overheid hun ten onrechte het partnerschap had onthouden.

In 2009 heeft een rechtbank de enige twee homohuwelijken die in Griekenland werden gesloten ongeldig verklaard. De koppels waren in 2008 getrouwd met een beroep op een oude wet die niets vermeldde over het geslacht van de echtelieden.

4 Responses to Geregistreerd partnerschap voor Griekse homo’s

 1. Lucie schreef:

  Helemaal mee eens en als nu de rijke Griekse kerk ook nog eens geld bij de arme bevolking laat dwarrelen en crematie wordt toegestaan????👍👍

 2. Martijn schreef:

  Goed zo, Griekenland. Terug naar de oude Griekse beschaving, waarbij liefde tussen mensen van hetzelfde geslacht niet alleen getolereerd, maar zelfs gewaardeerd werd. Meester filosoof met jonge leerling. Eiland Lesbos. Duizenden jaren later gaan wij hier nu nog over in discussie. Met dank aan de Kerk, welke Kerk dan ook. Van wie de eigen leiders en leden de handen niet thuis hebben kunnen houden.
  Ik dank God dat ik homo ben. Nee, nooit voor gekozen. Zo geboren en als mens op de aarde gezet. Veroordeeld door mijn Rooms Katholieke Kerk. Daarmee geen enkele binding meer met welke Kerk dan ook. Vanuit mijn persoon, alle respect voor de opvattingen en rituelen binnen de Kerken. Respect ,wat die Kerken voor mij niet zullen tentoonspreiden.
  Ik heb een Joodse vriend, getrouwd en twee zoons. In onze discussies noem ik hem soms schertsend vuile Jood, aangevuld met: “gezegd door een vieze flikker”. Wij zijn de beste vrienden, al 30 jaar.
  Ik dank God dat ik homo ben. En mij niet op een ongepast voetstuk hoef te plaatsen.
  Martijn Wisman.

 3. […] Geregistreerd partnerschap voor Griekse homostellen […]

 4. […] noemde Amvrosios homoseksuelen ‘freaks van de natuur’ en spoorde hij mensen aan ‘op homo’s te spugen en ze zwart te maken’ omdat ze ‘psychologisch en spiritueel niet gezond […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: