Grieks parlement stemt voor erkenning Palestina

abbas_tsiprasHet Griekse parlement heeft unaniem ingestemd met een resolutie waarin de regering wordt opgeroepen om de staat Palestina formeel te erkennen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas was aanwezig bij de stemming en sprak het Griekse parlement daarna nog toe. Abbas was in Athene voor een tweedaags bezoek. Hij sprak met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos en premier Alexis Tsipras.

Tsipras heeft nog niet gezegd wanneer de resolutie wordt aangenomen. Zijn regering zoekt naar een middenweg tussen verbeterde betrekkingen met Israël en de steun van Syriza voor een Palestijnse staat.

Vorige maand bracht de Griekse premier een bezoek aan Israël. Hij sprak daar met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en in Ramallah (op de Westoever) met Abbas.

Palestina wordt door 135 van de 193 lidstaten van de NAVO erkend als souvereine staat, maar nog niet door de meeste westerse landen en Israël. Zweden was in 2014 het eerste West-Europese land dat de staat Palestina erkende.

Vorig jaar stelde een meerderheid van het Europees Parlement dat Palestina in principe moet worden erkend als staat, maar dan moet er wel progressie worden geboekt in de vredesbesprekingen met Israël.

2 Responses to Grieks parlement stemt voor erkenning Palestina

  1. Martijn schreef:

    Wederom een handige zet van Tsipras. Geen partij kiezen, maar beide trachten te vriend te houden. Zelfstandige keuze zonder invloed van de grootmachten.
    Nu nog verder de Griekse problemen aanpakken.
    Martijn Wisman.

  2. […] Grieks parlement stemt voor erkenning Palestina […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: