Een derde van de Grieken betaalt ‘fakelaki’

fakelaki_ArtsEen op de drie Grieken betaalt een fakelaki (envelopje met geld) voor de behandeling in staatsziekenhuizen. Dat zegt het hoofd van de Griekse anticorruptie-autoriteit Leandros Rakintzis tegen de krant Kathimerini.

Het bedrag van de fakelakia varieert van 200 euro voor bijvoorbeeld een bevalling of oogoperatie tot 5000 euro voor grotere ingrepen. Dat is de uitkomst van een studie waarvoor ruim 2700 mensen werden ondervraagd.

Uit het onderzoek blijkt dat het bedrag dat werd betaald aan artsen in zowel de publieke als private sector in de periode 2009-2013 met 300 miljoen euro is toegenomen. Ongeveer 55 procent van het geld dat in de Griekse gezondheidszorg wordt betaald, wordt niet gemeld bij de fiscus.

Rakintzis meent dat een derde van de artsen zelf actief om steekpenningen vraagt. Een derde van de artsen pakt aan wat de patiënt hem toeschuift en een derde is immuun voor corruptie. Ook het voorschotelen van te hoge ziekenhuisrekeningen aan patiënten wordt volgens de onderzoekers onder omkoping geschaard.

Corruptie maakt al heel lang deel uit van het dagelijkse leven in Griekenland. Bij ziekenhuizen, belastingkantoren en instanties die bouwvergunningen uitgeven wordt het vaakst smeergeld betaald.

In 2013 richtte de Grieks-Amerikaanse Kristina Tremonti de website edosefakelaki.org op, waar burgers anoniem gevallen van corruptie konden melden. Op de site kwamen bijna 1900 verhalen binnen die samen goed zijn voor 5.382.267 euro aan smeergeld.

7 Responses to Een derde van de Grieken betaalt ‘fakelaki’

 1. ronnydeemobile schreef:

  Doordat artsen en chirurgen niet veel betaalt krijgen door de verzekeringen blijf alleen deze mogelijkheid over. Ik praat dat niet goed maar als deze manier helpt om de vaak goed opgeleide chirurgen in het land te houden en hun werk gewoon te kunnen doen lijkt mij dat er geen oplossing voor zal zijn op korte termijn.. Wat zouden u en ik doen? Alles ligt momenteel moeilijk in Griekenland mede dank zij de EU. Dus als we deze dingen aan willen pakken moet je dat zeker niet nu doen. Dan gaan de laatste hoog opgeleiden weg om elders gewoon meer te kunnen verdienen. Fakelaki, het envelopje dus nog maar even houden. Dit artikel komt van een linkse groepering uit Amerika… Ze wonen en leven niet in Griekenland. Ze hebben het daar goed, het is makkelijk praten als je zelf ergens anders woont.

  • Natascha schreef:

   “Dit artikel komt van een linkse groepering uit Amerika… Ze wonen en leven niet in Griekenland. Ze hebben het daar goed, het is makkelijk praten als je zelf ergens anders woont.” Hoe kom je daar bij?

   Ik denk niet dat het in stand houden van corruptie positief is voor Griekenland. Om de financiën weer op orde te krijgen moeten onder andere de belastinginningen verbeterd worden. En het geld van de fakelakia wordt niet keurig aangegeven bij de Griekse fiscus. Maar ik ben het met je eens dat er wel iets moet worden gedaan om een uittocht van artsen en ander hoogopgeleid personeel naar het buitenland tegen te gaan

 2. Rob Alberts schreef:

  Er is dus nog een lange weg te gaan.

  Bezorgde groet,

 3. Martijn schreef:

  Ik praat corruptie niet goed, maar wil wel relativeren.
  Corruptie, smeergeld, steekpenningen, relatiegeschenken, vriendendiensten zijn zo oud als de mensheid.
  Nederland, Holland zo u wilt, is er in het VOC en WIC tijdperk rijk mee geworden. De VOC-mentaliteit werd nog niet zo lang geleden geprezen door toenmalig premier Balkenende.
  Om uitwassen als corruptie, maffia, drugskartels, motorbendes, zelfverrijking, malversaties, fraude, criminaliteit, terreur aan te pakken is daadkracht nodig. En daar ontbreekt het onze regering aan. Partij-politieke belangen prevaleren. Teeven, Van Miltenburg en Rutte staan NU in de politieke schijnwerpers. Nadruk op SCHIJN.
  Martijn Wisman.

 4. […] Een derde van de Grieken betaalt ‘fakelaki’ […]

 5. […] bevalling zelf, met keizersnede omdat het allemaal wat te lang duurde. En ten slotte een verplichte fakelaki aan de dokter, die 2000 euro in het zwart vroeg voor z’n diensten. Zoals gezegd in het zwart, dus […]

 6. […] voor de arts bovenop die officiële factuur kwam. Het beruchte en nog steeds alomtegenwoordige fakelaki. In ons geval € 2.000, contant te betalen, vanzelfsprekend zonder reçuutje. En uiteraard niet te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: