EU dreigt Griekenland uit Schengen te zetten

EU_griekenlandAls Griekenland niet snel maatregelen neemt om de buitengrenzen beter te bewaken, dreigt de Europese Unie het land voor twee jaar uit de Schengenzone te zetten.

Op 4 december komen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bij elkaar om een vertrouwelijk voorstel te bespreken waarin wordt gekeken welke manieren er zijn om Griekenland tijdelijk buitenspel te zetten.

Dat schrijft de Amerikaanse krant Financial Times. De EU zet op deze manier Griekenland onder druk om meer werk te maken van controles aan de Europese buitengrens. Dit jaar zijn naar schatting 700.000 migranten via Griekenland Europa binnengekomen.

Hulp van de EU

De Europese landen vinden dat Griekenland niet genoeg zijn best doet om de migrantenstroom tegen te houden. Bovendien zou de Griekse regering hulp weigeren van EU-landen en de Europese grensautoriteit Frontex bij het bewaken van de buitengrenzen, omdat volgens een wettelijke bepaling alleen Grieken langs de landsgrenzen mogen patrouilleren.

Maar in september vroeg de Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas de EU nog om steun bij het verwerken van de vluchtelingenstroom op de Griekse eilanden.  Griekenland vroeg de EU snel inzetbare teams te activeren zodat personeel, medische en farmaceutische benodigdheden, kleding en apparatuur beschikbaar zouden komen.

Ook klopte Athene aan bij de Europese Commissie voor 9,6 miljoen aan noodfinanciering om de opvang op Lesbos, Samos en Kos en in de Turkse grensregio Evros te verbeteren en een nieuw centrum op Chios op te zetten.

‘Volstrekt poreuze’ grens

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Asselborn waarschuwde de Grieken deze week diverse keren meer te doen aan grensbewaking. De Nederlandse premier Rutte heeft Griekenland herhaaldelijk openlijk verweten dat de grens tussen Turkije en Griekenland ‘volstrekt poreus’ is.

Ook enkele Oost-Europese landen uitten felle kritiek op Griekenland. De Slowaakse premier Fico zei dat het ‘tijd wordt om Griekenland weg te sturen uit Schengen’. Volgens Fico weigeren de Grieken hun verplichtingen na te komen en ‘is het concept van Schengen in deze situatie volstrekt zinloos’.

Een anonieme EU-ambassadeur zei in de Financial Times dat de Duitsers woedend zijn en dat er daarom over wordt gesproken om de Grieken uit ‘Schengen’ te knikkeren.

Volgens de krant functioneren de registratiecentra – de zogenaamde hotspots – op de Griekse eilanden nog niet, zijn de apparaten om vingerafdrukken mee af te nemen niet geïnstalleerd en werken de internetaansluitingen die nodig zijn voor Eurodac (de databank met vingerafdrukken)  ook niet.

Boten met vluchtelingen terugduwen

De Griekse minister van Migratie Yannis Mouzalas ontkent dat verhaal. “Dit zijn veelvoorkomende leugens voor Griekenland. De ‘blame game’ in de richting van ons land is oneerlijk”, zei hij tegen persbureau Reuters. Hij zei  dat de Grieks-Turkse grens vooral een zeegrens is en dat Athene de bootjes met vluchtelingen moeilijk kan terugduwen.

De Grieken krijgen tot 17 december de tijd om orde op zaken te stellen bij de bewaking van de buitengrenzen, anders moeten ze de Schengenzone verlaten.

Griekse diplomaten wijzen erop dat Griekenland geen gemeenschappelijke grenzen heeft met de Schengenzone en dat de maatregel geen impact zal hebben op de vluchtelingenstroom. “Er zijn geen vluchtelingen die Griekenland verlaten per vliegtuig”, zegt een van hen in de Financial Times.

Het Schengenakkoord regelt dat mensen binnen de 26 landen die zijn aangesloten bij het verdrag (22 landen van de EU plus IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland) vrij kunnen reizen, zonder grenscontroles. Nog nooit eerder werd er een land van deze zone uitgesloten.

9 Responses to EU dreigt Griekenland uit Schengen te zetten

 1. Een premier die Griekenland verwijt dat de grens tussen Griekenland en Turkije “poreus” is (overigens een Grieks woord :-)) verwijt de Griekse regering eigenlijk dat er een zee is en dat het water in die zee vloeibaar is. Dat is niet mijn premier. En een premier die oorlogsvluchtelingen niet wil helpen maar juist wil tégen houden, is ook niet mijn premier.

 2. Afke Toren schreef:

  Ik ben het met Maarten den Ouden eens.Dit is God geklaagd gedrag van Europa.
  Bovendien zo dom !Het lijkt voor onze regering steeds eenvoudiger te worden om SCHULD bij anderen te leggen.Hoe zou het zijn als de bootjes uit Engeland aan onze Westkust aankwamen??Dit is al lang mijn regering niet meer…boter op hun hoofd….poreuze hersenpan..

 3. Martijn schreef:

  In plaats van wederom Griekenland zwart te maken kan de EU, inclusief onze premier, beter erkennen dat het Schengen-akkoord een totale mislukking is en derhalve opgeheven dient te worden. Ieder land weer verantwoordelijk voor de eigen buitengrenzen en toelatingsbeleid. Wordt al gedaan door enkele EU landen middels bouwen van hekken, grensversperringen en -controles. Hallo Brussel, waar blijft u met regels, sancties of, heel simpel, een mening?
  Voor de EU elites is dit pijnlijk, want een stap terug in de totalitaire EU-droom. Maar misschien is het een eerste stap voorwaarts in het beknotten van de Brusselse EU regelzucht.

  Bondskanselier Merkel heette de migranten kort geleden nog hartelijk welkom. Een rechtstreekse aanmoediging voor een ongekend massale migratiestroom, via Griekenland. En dan nu Griekenland hierop aanspreken en hiervoor bedreigen? De “U” van EU lijdt aan heftige erosie, veroorzaakt door de deelnemers zelf.
  De “Zwarte Piet” (ook een hevig beladen naam bij bepaalde NL en VN elites) heeft de EU, inclusief onze premier, bij Griekenland gelegd.

  Suggestie voor EU Brussel. Regel snelle toetreding van Turkije tot de EU (hetgeen God en Allah verhoede), inclusief Schengen. Twee vliegen in 1 klap:
  1. De buitengrens ligt dan niet meer in Griekenland, maar in Turkije en hoeft Griekenland niet uit het wrakkige Schengen “geknikkerd” te worden, zoals een anonieme EU ambassadeur het plastisch verwoordde.
  2. Zeer snel einde van de gehele EU-soap, inclusief Euro.

  Mooi commentaar trouwens van Maarten den Ouden.
  Martijn Wisman.

 4. Natascha schreef:

  Aan de bovenstaande reacties heb ik niets toe te voegen. Kenners van het Europees Recht verwachten trouwens dat het met een sisser af zal lopen.

  http://nos.nl/artikel/2072698-kan-griekenland-wel-uit-schengen-worden-gezet.html

 5. lutgarde schreef:

  MERKEL IS DE SCHANDE VAN DIT ALLES, ZIJ WOU DE VLUCHTELINGEN OPNEMEN EN NIET GRIEKENLAND, NU ALLES IN HET HONDERD LOOPT WIJST DOMME MERKEL MET HARE VINGER NAAR GRIEKENLAND. ZE ZOU BETER GRIEKENLAND HELPEN IPV DIT LAND TE DOEN DOOD BLOEDEN, SHAME YOU MERKEL

 6. René schreef:

  Denkt er hier iemand dat Griekenland zo blij is met al die vluchtelingen?, terwijl er 1 op de 4 Grieken werkeloos zijn, en er ook geen uitkeringen zijn, zoals het ‘O.C.M.W.’

  Grieken hebben ook een exodus meegemaakt, en beseffen zeer goed wat het is als je meemaakt, dan is het wel normaal dat je die mensen zo goed als mogelijk helpt.

  Oorzaak ligt bij het bestuur van land van herkomst.
  Dat ze daar eens wat doen!!!!

  • afke schreef:

   Helemaal mee eens!Na alles wat Europa al fout deed t.o.v.Griekenland …is dit voor mij de limit! Hoe ver kun je gaan om goed willende mensen te vernederen..hoop dat Nederland ,als ze gaan stemmen ..daar eens diep over na denkt ..geld en macht en zeer grote ego”s maken de wereld tot een gevaarlijke plek.!

 7. […] EU dreigt Griekenland uit Schengen te zetten […]

 8. […] deze maand dreigden de EU-landen zelfs om Griekenland uit de Schengenzone te zetten als er niet snel orde op zaken wordt gesteld bij het bewaken van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: